ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ambulansen vågade inte köra fram

Alexandra Pascalidou · 14 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året på juldagen förlorade min kompis, schlagerstjärnan, Elena Paparizou sin far. När Grekiska föreningen firade med fest i sin lokal på Hisingen i Göteborg fick den 60-årige ordföranden Georgios Paparizos en hjärtattack.

Flera personer ringde efter ambulansen som istället för att skynda fram hade stannat vid en bensinmack en bit bort. Inte för att tanka utan för att invänta poliseskort eftersom föreningen enligt dem ligger i ett "riskområde".

Efter att ha väntat i cirka tio minuter körde ambulansen till slut fram ändå. Utan polisbeskydd. Då var det för sent. Visst kan man förstå räddningstjänstens rädsla i en tid då en del nötter istället för att rikta sin vrede mot politiker som vänt dem ryggen sätter eld på sina grannars bilar och kastar sten mot knegare som sliter för sin lön.

Problemet är att oskyldiga som råkar bo i "riskområden" får betala priset. Bor du i "fel" förort vet du aldrig om polis, brandkår eller ambulans kommer när du kallar. Men nu visar det sig att ingen går riktigt säker.

Häromnatten ramlade länspolismästare Carin Götblad i sitt eget fritidshus, i idylliska Visby och knäckte knät. Den stackars kvinnan kunde inte nå sin mobiltelefon så hon slog på sin förmånslinje, larmknappen till SÄPO. Det är en sån knapp man önskar att vi alla hade hemma.

Men nu visade det sig att inte ens den priviligierade polisen kan räkna med att räddas i en riskfri zon. SÄPO svarade inte och kvinnan tvingades kräla ut på gatan där hon låg i tre timmar i regn och rusk tills hon slutligen räddades av en nattpatrull från hemtjänsten.Säkerhetspolisen ska förebygga och avslöja brott mot rikets säkerhet och bekämpa terrorism. De ska skydda demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Därtill ska de skydda statsledningen, kungafamiljen och utländska diplomater.

På sin hemsida skryter SÄPO med att de har ett fortsatt starkt förtroende från folket. Enligt årets nationella SOM-undersökning har 39 procent av svenskarna mycket eller ganska stort förtroende för Säkerhetspolisen. Bara 16 procent har ganska litet eller mycket litet förtroende för myndigheten.

Vid mätningen året innan hade 41 procent stort förtroende för myndigheten. "Allmänhetens förtroende för Säpo ligger med andra ord kvar på en relativt hög nivå" skriver de istället för att säga att folkets förtroende har sjunkit. Att SÄPO sov när självaste polismästaren larmade där hon låg hjälplös i regnet är ett hot mot rikets säkerhet. Om de här sömniga Säpo-snubbarna är satta att jaga terrorister får vi hoppas att en attack sker vardagar under kontorstid då de inte ligger och sover. För en gångs skull är alla lika inför lagen. Inte ens polischefen kan räkna med polisen. + Fd Metrokolumnisten Lena Sundströms nya bok "Världens lyckligaste folk" om dansk rasism!

– Svininfluensan kryper allt närmare. Håll avståndet.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro