ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Andras olycka blir vår lycka"

Alexandra Pascalidou · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

“Oops I did it again” sjöng Britney Spears profetiskt för några år sen och världen vajade på dansgolven. Den eviga oskuldens vickande höfter fyllde tv-rutorna ochhennes oskyldiga vita leende tapetserade tidningsstånden världen över. Sen blev den eviga oskulden av med sin berömda mödom, hon fick två barn och drunknade därefter i ett kompakt mörker av depressioner, knark, frenetiskt festande och oändlig olycka. Nu är hon med i tidningarna varenda dag. Från skvallersugna tabloider till snobbiga Herald Tribune.

Senast igår läste jag i pakistanska Hindustan Times att Britney skulle konvertera till islam och flytta till Pakistan med sin nya pojkvän  Adnan. I andra tidningar kan man läsa långa, detaljerade utläggningar där Britneys hela släktträd dissekeras. Farmor hängs ut för att hon sköt sig själv i bröstet när hennes femte barn dog i barnsäng. Farbröderna sägs vara riktiga hillbillies som begått brott och rumlat runt. Pappan är alkoholist och mamman har alltid varit sjukligt mån om att driva sin dotter till framgång. Och så rullar rapporteringen på dag ut och dag in och försäljningen ökar.

Men Britney är inte ensam om att krydda vår tillvaro med sitt dagliga dokusåpadrama. Hon har fått gott sällskap av andra skandalomsusade systrar. Den skönsjungande men ack så utmärglade kollegan Amy Winehouse har hamnat i blickfånget för att hon filmades när hon rökte crack, kokain och knaprade valium som en annan Kate Moss. Knarkfesten kan man själv bevittna med två enkla klick på datorn. Tredje skandalsystern är Lindsay Lohan, Hollywoods egen ”enfant terrible”, som knarkar, super , lider av ätstörningar, missköter sig, gör sin samhällstjänst på ett bårhus dömd för rattfylla  och kokaininnehav och gör allt man inte vill att en ungdomsidol ska göra.

Själv suckar jag högt och häpnar över både tjejerna och medierna som aldrig slutar skrivaom dem. Dessa tre tjejer toppar just nu sökningarna på nätet och är hetare än någonsin. Men varför älskar vi läsare och mediakonsumenter att läsa om andras olycka?  Det finns ett inslag av förbjuden njutning i att läsa om andras olycka. Det är precis som att vi inte kan sluta titta när vi passerar en trafikolycka eller ett slagsmål. Kanske är det terapeutiskt. En påminnelse om att vi själva ändå har det ganska bra. Eller så är det en spegling där vi äntligen och för en gångs skull kan få framstå som sundare, friskare, lyckligare än alla andra.

Hornsgatan i Stockholm – Europas sjätte skitigaste gata.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro