ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ängslig hipphet driver oss

Jennie Hammar · 16 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag sitter i en taxi i ett varmt sensommarparis. Bilen är petite och chauffören kör ettrigt. Jag är på väg till 16:e distriktet, ett halvdött område – men med en välsorterad vintagebutik som blänkande kuttersmycke. Jag har researchat och försäkrat mig om att jag är "första" svensk att sätta klorna i den lilla secondhand-pärlan – en utopi som krossas samma sekund jag med överexalterat grepp sliter upp den plingande glasdörren. Mellan klädgångarna trängs redan tre hippa söderkisar från vår huvudstad i norr.Vi är en handfull nervösa stockholmare, kanske 200 pers, som anammat det här beteendet. Som blivit världsbäst på att nosa upp de trendigaste av trendiga ställen. Inte bara i Europa – utan ÖVERALLT. Finns det ett Dover Street Market i Kirgizistan kan man sätta livet på att nån av oss redan varit där. Vi vill ha det ultracoola. Det svåråtkomliga. Absolut inte det dyraste. Att dra en pilsner på en turisttät uteservering i Köpenhamns Nyhavn föresvävar oss inte. Vi dammsuger hellre sunkiga bakgator med hopp om att hitta en sädig pub, vars bartender har skurit upp handlederna i ett franskt modemagasin och använt blodet som väggfärg inne på sin sylta.  Det är i sådana miljöer vi känner oss som kosmopoliter.Mitt i mina minutiösa förundersökningar inför Parishelgen mejlar en fransk väninna ett restaurangtips. Hon säger att man går dit för atmosfären, inte maten. "Grymt!" svarar jag. Skit i maten, ge mig lite krispigt folk! Hon säger att det är EXTREMT svårt att få bord. "Toppen!" skriver jag. Kanske kan man käka på toaletten om det är fullt? Hon tipsar om ett alternativ, en krog där man hissas upp 30 meter upp i luften och käkar dinglande medan kocken wokar bredvid i sele. Tyvärr var det slut på luftutrymme. Trendbibeln Rodeo hade förmodligen placerat sin kulturcirkel där.Jag låter som en idiot. Visst är vi töntiga. Institutionaliserade i en värld där ängslig hipphet är luften vi andas.  Det som är inne i morgon var ute i går. Hur fan ska man orka? Dags att slänga in handduken och beställa en nachotallrik på Dubliners? Och kanske skaffa sig ett liv på köpet?P.S Dover Street Market var Londons hippaste butik, i alla fall när texten skrevs. DS.+ Per Morberg. Matvärldens egen Persbrandt.– Tina Nordström. Hon ska laga mat, inte intervjua folk.

klar

Artikellänk är kopierad

Jennie Hammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro