ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Björklund: Dumpa inte din kille

Anna Björklund · 27 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Ingen relation är för helig för att inte kvinnan ska sätta ned foten vid minsta “negativa energi”, skriver Anna Björklund.

Ingen relation är för helig för att inte kvinnan ska sätta ned foten vid minsta “negativa energi”, skriver Anna Björklund. Foto: Patrick Pleul/DPA/TT


“Dumpa din kille-klottret som varit på varenda vägg i Stockholm de senaste åren säger samma sak som psykologerna: killarna gör alltid fel, skriver Anna Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På Psykologiguiden.se, Svenska psykologförbundets hemsida, kan man fråga en psykolog om råd. De som ställer frågor är ledsna privatpersoner i jobbiga situationer som de själva inte kunnat, som det heter, lösa. De som svarar är examinerade psykologer, auktoriteter på känslor och relationer.

En man berättar här om att hans fru skäller på honom. Han skriver att hon fräser och skriker jämt och säger att han är värdelös. Minsta misstag gör henne arg. När hon blir så arg att hon kastar saker så tvingar hon sedan honom att plocka upp glasbitarna. Han har föreslagit parterapi men hon säger att hon inte behöver något sånt.

quotation start”The Game”sålde 2,5 miljoner exemplar på att säga åt killar att inte ska vara sig själva. Jordan B. Petersons bästa livsråd är att ändra sig illa kvickt. Kvinnors självhjälpsböcker däremot handlar om att duga som man är.quotation end

Psykologens svar är att mannen ska “utvärdera” “kritiken”. Om du är motiverad till förändring så kan du arbeta med dig själv, är psykologens råd.

Han ska ändra sig. Lyda snabbare och rätta sig mer.

Egentligen behöver man väl inte påpeka att svaret låtit annorlunda om en kvinna ställt samma fråga. Inte bara Psykologiguiden utan bekantskapskretsen, socialen och kanske även polisen hade rått henne att packa sin väska och hitta någon som förtjänade henne bättre.

Men så säger man inte till män. Mäns självhjälpsböcker handlar om hur man ändrar på sig efter vad andra tycker, om hur man ska anpassa sig för att prestera mer och göra andra glada. Så här blir du miljonär, så här blir du rolig. Så här ska du säga för att kvinnorna att älska dig, eller i alla fall stå ut. Och såna där skor skulle kvinnorna aldrig godkänna. Byt genast.

”The Game”sålde 2,5 miljoner exemplar på att säga åt killar att inte ska vara sig själva. Jordan B. Petersons bästa livsråd är att ändra sig illa kvickt.

Kvinnors självhjälpsböcker däremot handlar om att duga som man är. Om att älska sig själv, finna ro, att inte behöva prestera för att duga. Att acceptera alla sina egna svagheter men aldrig blinka innan man sågar andras. Ingen relation är för helig för att inte kvinnan ska sätta ned foten vid minsta “negativa energi”.

“Dumpa din kille”-klottret som varit på varenda vägg i Stockholm de senaste åren säger samma sak som psykologerna: killarna gör alltid fel.

Anna Björklund

Plus: Att ”Better Things”kommer tillbaka på HBO den 28 februari och att Pamela Adlon garanterat ringt Louis CK i smyg.

Minus: Lösögonfransgrejen. Inte kunnat se en ung kvinna i ögonen på åratal.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Björklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro