ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Björklund: Föräldrar – sluta vara rädda för att bestämma över era barn

Anna Björklund · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Man ska erbjuda, inte kräva. Föreslå, inte säga till. Bekräfta, aldrig rätta.

Man ska erbjuda, inte kräva. Föreslå, inte säga till. Bekräfta, aldrig rätta. Foto: Unsplash


När något barn visar normala djuriska instinkter är de vuxna handfallna. Man tror på berättelsen om att aggressivitet och maktlystnad är beteenden som kan och ska botas med trygghet och kärlek, skriver Anna Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

,. Jag har haft bra och dåliga lärare. Starka och svaga, tråkiga och roliga. Men jag har aldrig haft en sträng lärare. Jag har aldrig gått till skolan och varit rädd, eller ens lite nervös, inför en vuxen. Caligula, latinläraren i Bergmans ”Hets” kändes som en skämtfigurEn typ av vuxen jag aldrig stött på. Filmen handlar om en sorts press jag aldrig känt, en utdöd känsla. Jag fattar den när jag ser den, men jag kan inte säga säkert om den läraren nånsin funnits på riktigt, om den sortens maktutövning faktiskt existerat.

Nu har vi, som växte upp utan stränga vuxna, själva börjat bli föräldrar. Problem i skolan hanteras nu med ”lågaffektivt bemötande”. Straff är utbytt mot att läraren sätter sig ner och vänder bort blicken. Uppfostran är ersatt av pepp och självkänsla. Ordet ”nej” ska helst inte användas. Man ska erbjuda, inte kräva. Föreslå, inte säga till. Bekräfta, aldrig rätta.

quotation startMan ska erbjuda, inte kräva. Föreslå, inte säga till. Bekräfta, aldrig rättaquotation end

I föräldragrupperna jag är med i frågar de bekymrade mammorna om det är ett övergrepp att lyfta upp sitt barn mot dess vilja. Att föräldrar inte skulle vara hierarkiskt jämställda sina barn är en främmande tanke.

En annan förälder undrar där vad man ska göra om barnet dricker en halvliter söt mandelmjölk innan läggdags på kvällen och sedan kissar på sig varje natt. Föräldern lägger till: ”OBS! Att ta bort mandelmjölken är inget alternativ. Den är viktig för barnet.”

bestämma, Det är en sorts social fobi där man är livrädd för makt. Ingen får musklerna får aldrig spännas, inte mellan barnen heller. Om pojkar brottas blir man bekymrad och dyker tävlingsinstinkter eller dominansbeteenden upp ska de stävjas.

När något barn visar normala djuriska instinkter är de vuxna handfallna. Man tror på berättelsen om att aggressivitet och maktlystnad är beteenden som kan och ska botas med trygghet och kärlek. Att viljan att testa gränser bara kan uppstå om något annat är fel, om man fått stryk eller råkat ut för någon Caligula-typ.

quotation startMan tror på berättelsen om att aggressivitet och maktlystnad är beteenden som kan och ska botas med trygghet och kärlek.quotation end

Men i nästa generations ”Hets” kommer antagonisten inte vara en våldsam och maktfullkomlig farbror, utan en lågaffektiv förälder som hellre ställer sig i kö till BUP än tar makten.

Anna Björklund

Plus: ”Den goda viljan” finns på Öppet arkiv.

Minus: Tar den här semmel- och mello-årstiden aldrig slut?

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Björklund
Anna Björklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro