ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Björklund: Vem ska ta ansvar om inte kvinnorna?

Anna Björklund · 13 Mar 2019
Uppdaterad 14 Mar 2019
Jag har aldrig fattat vad hemmafruarna gjorde som var så hemskt att all deras ackumulerade kunskap skulle kastas ut med dem, skriver Anna Björklund.

Jag har aldrig fattat vad hemmafruarna gjorde som var så hemskt att all deras ackumulerade kunskap skulle kastas ut med dem, skriver Anna Björklund. Foto: Unsplash


Vissa är politiskt oroade över unga kvinnors “nykonservatism, vårt “hemmafrulajv”. Jag har aldrig fattat vad hemmafruarna gjorde som var så hemskt, skriver Anna Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På en glashylla i vårt kylskåp har jag tejpat fast ett a4-ark på undersidan där det står “äta snart”. På den rutan ställer jag öppnade gräddpaket och halvledsna korianderkrukor så att de får chansen till ett värdigt slut. Bredvid har vi rester, som förvånansvärt ofta går att koka en god soppa på i slutet av veckan. Jag bakar nattjäst bröd och steker krutonger av skalkarna som jag har i soppan.

quotation startHar inte utbrändhetsepidemin, soporna i havet och diabetesstatistiken lärt oss att de duktiga hushållerskorna hade sina syften?quotation end

Det låter som det deppiga gnetandet hos en hemmafru på tidigt 1900-tal. En sådan som noga sparar och häller äggstanning över varenda överbliven skinbit, som får skurgumsknän i 30-årsåldern och blått öga när maken firat löning.

Men, nä, mina nya köksvanor kommer från det populära instagramkontot Ekotipset och pr-kvinnan Lisa Blomqvist nystartade veckobrev Matmejlet. Shoppingtips får jag från den svenska modesajten Make it last, som drivs av Emma Elwin och Lisa Corneliusson och praktiserar läran “buy less, choose well”.

Råden de ger är inte bara fint fotograferade och noga kuraterade av unga och balla personer (kvinnor). De känns också genuint goda. Inte bara för att de passar både med akut klimatpanik, rädsla för lågkonjunktur och behov av medveten estetik, utan för att de klingar av riktig livsvisdom. Varför skulle man göra på något annat sätt? Varför skulle jag hellre ha koriandern i en rutten pöl på kylskåpets botten, än på min präktiga ät snart-ruta.

Det går att himla med ögonen åt det. Det gör folk också. Vissa är till och med politiskt oroade över unga kvinnors “nykonservatism”, vårt “hemmafrulajv”.

Jag har aldrig fattat vad hemmafruarna gjorde som var så hemskt att all deras ackumulerade kunskap skulle kastas ut med dem.

För vad är alternativet? Har inte utbrändhetsepidemin, soporna i havet och diabetesstatistiken lärt oss att de duktiga hushållerskorna hade sina syften? Att någon måste ta ansvar, till slut, och är det inte kvinnorna är det inte säkert att det är någon alls.

Anna Björklund

Plus:Della Herstory, en rolig podd om kvinnohistoria, har haft premiär!

Minus: Femåringar i barnvagn, hur är det fatt?

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Björklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro