ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Suvanna Davidsson: Svenska 3 är en skräckupplevelse för vissa elever

Anna Suvanna Davidsson · 9 Feb 2019
Uppdaterad 9 Feb 2019
Efter den lediga veckan börjar hårdsatsningen och förberedelserna inför de nationella proven. Detta är något som många talrädda individer redan fasar över, skriver Anna Suvanna Davidsson.

Efter den lediga veckan börjar hårdsatsningen och förberedelserna inför de nationella proven. Detta är något som många talrädda individer redan fasar över, skriver Anna Suvanna Davidsson. Foto:  Berit Roald/TT


Som gymnasielärare kan jag inte låta bli undra vad som hänt mina elever under låg-, mellan- och högstadiet, skriver Anna Suvanna Davidsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att tala inför grupp är för många människor en större rädsla än döden. Det finns så klart folk som älskar att hålla muntliga anföranden. Trygga, lugna och rakryggade står de framför klassen eller sina kollegor och rattar en väl förberedd powerpoint.

Om man är en person som lider av talängslan kan det däremot räcka med blotta tanken på åhörarnas blickar och uppmärksamhet för att hjärtat ska hota med rymningsförsök. Hur ångesten tar sig i uttryck är individuellt. Vissa människor mår dåligt flera veckor inför den stundande presentationen och sjukanmäler sig sedan samma dag för att slippa undan. Andra kallsvettas, stammar eller blir yra.

quotation startFör elever med talängslan är det näst intill omöjligt att kamma hem full pott på kriterierna. Provsituationer är i sig väldigt laddade och nervositet gör det enkelt att misslyckas.quotation end

Det stundande sportlovet sprider ett behagligt ljus vid tunnelns slut. Efter den lediga veckan börjar hårdsatsningen och förberedelserna inför de nationella proven. Detta är något som många talrädda individer redan fasar över. Det ställs höga kunskapskrav på den som strävar efter att uppnå ett högre betyg i gymnasieskolans kurs Svenska 3. Eleven ska enligt styrdokumenten uppfylla kriterierna för muntlig framställning, som bland annat innefattar förmåga att med säkerhet förmedla egna tankar och åsikter. Åhörarkontakten ska vara god, retoriska verkningsmedel ska användas på ett effektfullt sätt.

För elever med talängslan är det näst intill omöjligt att kamma hem full pott på kriterierna. Provsituationer är i sig väldigt laddade och nervositet gör det enkelt att misslyckas.

Som gymnasielärare kan jag inte låta bli undra vad som hänt mina talrädda elever på vägen. Hur uppmuntrades de till talutrymme under låg-, mellan- och högstadiet? Vilket stöd och vilka verktyg fick de tillgång till? Var klassrummet ett tryggt rum där de kunde uttrycka sig fritt utan att riskera kommentarer och påhopp av klasskamrater?

Kärlek, tålamod och trygghet i klassrummet gör underverk. Att vara pedagog är som att arbeta i en samhällsfabrik där lärare och elever med hjälp av såväl teoretiska som kognitiva byggstenar sammanfogar och bygger individer som ska forma framtiden. Alla gynnas av att god kommunikation. Låt oss prata om hur vi främjar detta.

Anna Suvanna Davidsson

Plus: Att vara kär. Alla goda ting är tre. Min kille, Svenskt Tenn och Rodebjer.Minus: Nageltrång

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Suvanna Davidsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro