ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Suvanna Davidsson: Feministisk lust är lika viktig att lära ut som feministiskt självförsvar

Anna Suvanna Davidsson · 5 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
"Att skriva om erotik ger mig privilegiet att sätta ord på känslor och de små sakerna i livet.", skriver Anna Suvanna Davidsson.

"Att skriva om erotik ger mig privilegiet att sätta ord på känslor och de små sakerna i livet.", skriver Anna Suvanna Davidsson. Foto: Shutterstock och Metro


Om jag i mina tonår hade haft en vuxen människa att prata med, någon som inte hade dömt eller moraliserat då kanske jag hade lärt mig värdet av min egen sexualitet i ett tidigare skede, skriver Anna Suvanna Davidsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Efter en diskret knackning öppnades dörren varsamt på glänt och hans mamma viskade: ”Jag har blandat hallonsaft och gjort köttbullesmörgåsar med saltgurka till er”. Ett sommarlov i tidiga tonåren. Vi hade spanat in varandra vid badplatsen under en veckas tid. Han var spännande och jag var äventyrslysten. Det gick snabbt. För honom alltså. För mig gick det inte alls.

Stående trampade jag hemåt med magen full av köttbullemackor och ansiktet upplyst av varma strålar från den röda kvällssolen. Det ömmade varje gång jag försökte sätta mig på cykelsadeln men det gjorde ingenting. Smärtan var ett kvitto på min nyvunna frihet. Med tiden lärde jag mig konsten att tillfredsställa mig själv.

Sexuell njutning är något av det härligaste vi kan göra med våra kroppar. Antingen på egen hand alternativt tillsammans med en eller flera partners. Att skriva om erotik, inte bara krönikor utan även skönlitterärt ger mig privilegiet att sätta ord på känslor och de små sakerna i livet. Texter skrivna från det inre perspektivet sträcker ut en hand som kan få läsaren att förnimma en känsla genom ord.

Min mejlbox vittnar om att igenkänning får medmänniskor att känna sig mindre ensamma i sina upplevelser. Att dela med sig av egna eller andras livserfarenheter och fantasier är värdefullt.

När jag tänker efter tycks det vara de små tillfällena och sammanträffandena under livet som till stor del formar oss till dem vi är. Som om vi likt en flipperkula snubblar in i våra liv och faller ner i ett hål efter att ha spelats av knappar som styrt oss. Om förutsättningarna för min sexuella debut hade sett annorlunda ut skulle de tidiga erfarenheterna med stor sannolikhet ha skiljt sig. Om jag i mina tonår hade haft en vuxen människa att prata med, någon som inte hade dömt eller moraliserat då kanske jag hade lärt mig värdet av min egen sexualitet i ett tidigare skede.

Unga flickor och kvinnor är precis lika kåta som unga pojkar och män. Lika viktigt som det är att lära ut feministiskt självförsvar lika viktigt anser jag det vara att lära ut feministisk lust och kunskap om att tillfredsställa sig själv.

Anna Suvanna Davidsson

Plus: Skriver en skamlös julkalender för vuxna.Minus: Penisfrakturer. Visst gör det ont när snoppar brister.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Suvanna Davidsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro