ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Anna Suvanna Davidsson: Ingen ska någonsin trycka till mig för hur min kropp ser ut

Anna Suvanna Davidsson · 22 Okt 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
Två nakna mammor som bastar med sina barn. Vi hoppade bomben och skrattade så att vi fick kallsupar. Sedan sprang vi tillbaka in i till värmen, skriver Anna Suvanna Davidsson.

Två nakna mammor som bastar med sina barn. Vi hoppade bomben och skrattade så att vi fick kallsupar. Sedan sprang vi tillbaka in i till värmen, skriver Anna Suvanna Davidsson. Foto: Unsplash


Ungen öppnar munnen och säger: Du är för tjock för att ha en så kort tröja på dig”. Mamman ursäktar sitt barn och mumlar något som jag inte hinner uppfatta innan de byter kö, skriver Anna Suvanna Davidsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tacofredagen hägrar och kön till kassan står stilla. När jag vänder mig för att speja efter en snabbare kö får jag ögonkontakt med ett barn som storögt stirrar på mig. Ungen öppnar munnen och säger: ”Du är för tjock för att ha en så kort tröja på dig”. Mamman ursäktar sitt barn och mumlar något som jag inte hinner uppfatta innan de byter kö.

Dagen efter faller plagg efter plagg till golvet. Jag rafsar ihop min hög och lägger den på en stol. Barn gör inte som vuxna säger. Barn gör som vuxna gör. När golvet är fritt från kläder smiter barnen in i bastun. Den stora spegeln har immat igen. Jag betraktar siluetten av mina frodigheter, stryker händer över höfter. Konstaterar nöjd att jag är en stor och stark kvinna.

Anna Suvanna Davidsson.
Anna Suvanna Davidsson.Foto: Peter Gaudiano

Sista helgen innan sommaren blev till höst hälsade vi på en god vän i skärgården. En kall öl i bastun tillsammans med en kvinna jag älskar och beundrar är allt som behövs för att ladda batterierna. Överhettade och rödflammiga tog vi täten och tävlade mot våra barn ner till bryggan. Den lågt stående fullmånen glänste med ett sällsamt ljus som fick kroppar att lysa vita och ståtliga som spöken om natten. Vi hoppade bomben och skrattade så att vi fick kallsupar. Sedan sprang vi tillbaka in i till värmen.

Två nakna mammor som bastar med sina barn. Kvinnokroppar med skimrande eller bleka bristningar som likt runstenar brer ut sig över magens mjuka landskap. Bröst som för ett decennium sedan var runda och fylliga påminner numera om två halvtomma och slappa påsar. Att amma hungriga och närhetstörstande bebisar sätter sina spår. De fem barnen mellan fem och elva år frågar nyfiket ut oss om kroppsbehåring, ärr och skavanker.

Att springa naken och att gapskrattande hoppa i plurret är livsglädje och frihet. För mig är det viktigt att mina barn ser och förstår att ingen någonsin ska trycka till mig, dem eller någon annan för hur våra kroppar ser ut. Jag är övertygad om att jag genom en avslappnad inställning till min kropp lär barnen att kropp är kropp, samt att alla kroppar är bra kroppar oavsett hudfärg eller form. Barn gör inte som vuxna säger. Barn gör som vuxna gör.

Anna Suvanna Davidsson

Plus: Älskar att lyfta tungt, blir starkare för varje gång.Minus: Vardagspusslandet för att få tid till träningen

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Suvanna Davidsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro