ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Annika Falkengren gav mig syndernas förlåtelse

Ann Söderlund · 27 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det sorlar och susar i stan och man vet att det är en sån kväll då folk kommer att bli kära. En kväll då det kommer att göras barn. Slår fånleende på burken och hamnar framför ”Stina”. Slölyssnar. Plura om sin kuk. Bla, bla, bla. – Ja, när Louise var bebis budade jag hem bröstmjölken, eller hur det nu var. Öronen blir spetsiga.

Kvinnan i den glittriga vita dräkten (som känns oväntat mycket rea i förorten) är SE-bankens 40+ vd Annika Falkengren. Och hon försöker visserligen säga det förbjudna med neutrala och i förbifartenrösten alla hör, många kommer att prata om det. ”Budade jag hem bröstmjölken”. Till barnflickan dessutom.

Så får man väl inte säga på bästa sändningstid? Erkänna bara så där att man hellre är kvar på jobbet än åker hem och halar fram lökarna. Och även om jag vet att jag kackar i eget bo (jag nästan födde ju i Sveriges Televison for gods sake) så är det som att Annika Falkengren där och då ger mig syndernas förlåtelse. Tar på sig all mammaskuld som jag ständigt kånkar omkring på. Plötsligt framstår ju jag som värsta bullbakarmorsan. Fantiserar sen om när  SEB-Annika använder mjölkpumpen i smyg på bankens toalett samtidigt som det sitter tio kostymsiffergubbar i konfarummet och räknar på nya styrräntan. Haha. Senare i veckan på Öppna Förskolan (jo, även jag går ibland på gatorna som en helt vanlig mamma). På dörren, en delgivelse om barnombudsmannens senaste rapport. Ohälsan ökar bland barn, 0-5 år. 30 procent av alla spädbarn har svårt att knyta an till sina föräldrar. Vet inte, men det känns svårt att frånse att det ehhh … kanske är något karriärsrelaterat. Arbetslivet idag är ju inte anpassat efter att människor har barn och nån måste ju komma i kläm när tiden och orken inte räcker till. Å andra sidan måste vi acceptera att tiderna förändras. Att biologi och jämställdhet mellan könen inte är världens lättaste ekvation och att vi måste anpassa oss till våra nya roller i samhället. För om det är okej att nyblivna papporna jobbar halvt ihjäl sig efter sina tio pappadagar, borde det vara okej att buda hem bröstmjölk.

Men kvinnor som väljer att låta någon annan ta ansvar för sitt barn för att tjäna pengar är inte bara privat, det är politik på högsta nivå. Så man kanske får se det så här: Det är inte bara modigt att erkänna att man budar hem bröstmjölk, det är den nya världen. För egentligen, vilken är skillnaden på att frysa ner bröstmjölken eller buda hem den till barnvakten? + Regina Lund. I senaste numret  av Mama förvandlas hon framför mina ögon från ett uppmärksamhetstörstande ufo till en kärlekstörstande mamma.

– Måste alltid män som ställer upp på intervjuer i sk mammatidningar alltid framställas som hjältar. Man är ingen Robin Hood för att man ser snygg ut med en naken bebis.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Söderlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro