ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ännu en S-ledare får smekmånad

Johan Norberg · 11 Apr 2012
Uppdaterad 11 Apr 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Richard Leijonhjärta är ihågkommen som en av Englands mest rättvisa monarker. Sagorna porträtterar honom som den rättmätige kungen som kommer hem från korstågen, förvisar fogdarna och benådar Robin Hood. 

I själva verket var kung Richard själv den store skurken. Han erövrade tronen genom att göra uppror mot sin far och finansierade blodiga korståg genom att höja skatter och sälja ämbeten till högstbjudande. Men engelsmännen skyllde inte på honom, för han var inte där. Richard tillbringade blott sex månader av sin regentperiod i England. Folket trodde att om kungen bara visste hur illa det var skulle han komma hem och ställa allt till rätta. 

Att hålla sig borta är en klassisk politisk strategi. Det är lätt att projicera alla sina förhoppningar på den som inte säger något. Det är därför utlokaliserade Margot Wallström alltid är väljarnas favorit som ny S-ledare. Det är därför Carl Bildt var mest framgångsrik som moderatledare när han fredsförhandlade i Bosnien. Sen kom han hem och förlorade valet. Det är väl därför det går så bra för Stefan Löfven? ”Unik succé” utropar Aftonbladet efter att en studie har givit Socialdemokraterna betryggande 35,6 procent. ”Det går inte att hitta något motsvarande i modern tid”, citeras United Minds opinionschef. 

Men Löfvens främsta framgångsrecept är att inte visa sig – inga debatter, inga skarpa förslag. Det är inte en Löfveneffekt, det är en Leijonhjärta-effekt. Så länge han håller sig undan kan både vänstersossar och mittenväljare fantisera om att han tycker precis som dem. Han gör ingen besviken och tröttar inte ut oss med käbbel.  

V i har sett det förut. I mars 2007 valdes Mona Sahlin till partiledare och redan månaden efter lyfte partiet 9 procentenheter över fiaskovalet 2006 enligt en Sifomätning. ”Skrattfest för Sahlin”, skrev Expressen. Men så började hon prata politik och partiet fick det sämsta valresultatet någonsin. 

Kräftgången fortsatte tills Håkan Juholt blev ny partiledare i mars 2011. Han förde partiet från 26 till 34 procent på en månad. ”Succé – direkt” deklarerade Aftonbladet och citerade även då United Minds opinionschef, som även den gången tyckte att det var unikt: ”jag har aldrig sett något liknande i modern svensk politik”. Sen presenterade sig Juholt för det svenska folket och S dog nästan på kuppen. 

Nu får ännu en S-ledare en smekmånad innan han har erbjudit några bröllopslöften. Löfven kan mycket väl vinna valet 2014. Regeringen är trött och passiv och har villat bort sig i den saudiska öknen. Men opinionsundersökningar i detta skede tillför ingen relevant information. Tagga ned, slappna av. Tids nog vet vi om han är den rättmätige kungen. Orkar ni hålla er några månader? Breivik är inte psykiskt sjuk enligt ny studie. Rasism är alltså inte en sjukdom som ger frikort från fängelsestraff.+

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro