ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Använd inte sociala medier som parterapi – vi vill inte läsa om er skilsmässa

Cissi Wallin · 9 Maj 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017
Hälften av alla drömmiga bröllop, oavsett om man tagit i från tårna och belånat sig upp över öronen för att hyra in Peter Jöback och designa eget porslin eller ej, slutar i skilsmässa, skriver Cissi Wallin.

Hälften av alla drömmiga bröllop, oavsett om man tagit i från tårna och belånat sig upp över öronen för att hyra in Peter Jöback och designa eget porslin eller ej, slutar i skilsmässa, skriver Cissi Wallin. Foto: Alamy


Här ska bjussas och kapitalisera på det kanske allra mest privata. Att det finns barn i bilden, vars föräldrars uppbrott i så fall för alltid kommer finnas skildrat för allmän beskådan ses tydligen inte på som ett hinder.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De lade över en halv mille på sitt drömmiga bröllop. Strösslade alla besparingar på den upphaussade dagen. Allt matades ut på Facebook och Instagram. Som att allmänintresset var lika stort som vid valfritt kungabröllop. Ett år senare var skilsmässopappren inskickade. Följt av inte så oväntad gråta ut-fest på nätet. Det härliga livet, i alla fall sett genom systemkameran som skulle dokumentera och prångla ut drömtillvaron dagligen, visade sig – hör och häpna – inte stämma överens med den ofta allt fulare verkligheten. Att hänga ut kommande eller bekräftade ex på öppna sociala medier är tydligen den nya terapisoffan. Gratis dessutom! En session hos parterapeut kostar ju typ lika mycket som en sån där härlig Svenskt Tenn-vas att sätta ”fredagsbuketten” i. Och som frosting på kakan: vårdnadstvist inför popcorn-ätande publik. Folk nuförtiden verkar ju jävligt dåliga på att separera. På att hålla någon form av basal integritet, för ungarnas skull, i all samtida narcissism.

Här ska bjussas och kapitaliseras på det kanske allra mest privata. Att det finns barn i bilden, vars föräldrars uppbrott i så fall för alltid kommer finnas skildrat för allmän beskådan ses tydligen inte på som ett hinder. Inte heller att visa upp sin ”nya kärlek” överallt efter cirka 10 minuters förhållande. Kalla mig gärna egenkär och uppmärksamhetskåt, med all rätt. Man är ju ett barn av sin tid. Men jag skulle i alla fall aldrig varken skilja mig, träffa någon ny eller genomgå eventuell vårdnadstvist offentligt. Snälla slå mig hårt i ansiktet om jag bryter det löftet.

Vi svenskar är ju bra på att separera. Hälften av alla drömmiga bröllop, oavsett om man tagit i från tårna och belånat sig upp över öronen för att hyra in Peter Jöback och designa eget porslin eller ej, slutar i skilsmässa. Och så är det med det. Ingen moralism där. Men det skulle vara intressant att ta fram siffror på hur många som numer inte kan skilja sig utan att involvera halva världen i detaljer. Ska man bli kär och gifta sig inför hela internet, ackompanjerat av 37 hashtags så kan man ju lika gärna bryta upp likadant? Det verkar oavsett onekligen svårt att inte förvandlas till en narcissistisk jättebäbis när lyckliga kärnfamiljen splittras. När man tvingas inse att den orimligt upphaussade lyckobubblan mest var ett luftslott.

Läskigt många tycks glömma att det ”dumma exet” för alltid kommer vara pappa eller mamma till ens barn. Barn som kommer bli, eller redan är, läskunniga. Det samtida narcissistiska behovet av att hobbyterapia sin separation, orkestrera hämndattacker genom att visa upp ”nya kärleken” och gärna också utmåla sig själv som ett ständigt missförstått offer väger ändå lite tyngre. Än sina oskyldiga barns integritet alltså. Uppenbarligen. Snälla slå mig hårt i ansiktet om jag någonsin ens tvivlar på vilka av dessa två prioriteringar som ska väga tyngst.

+ Blygsam partner. Som narcissist är det oerhört skönt att leva med någon med cirka noll visa upp sig-drift– När man inser att en stadig klick i vänskapskretsen tillhör kategorin ”idiot vid separation”

Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro