ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Är Bodström advokat eller riksdagsledamot?

Stefan Wahlberg · 18 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En parad av toppkändisar i vittnesbåset och anklagelser om grova sexualbrott har gjort rättegången mot Tito Beltran till en kavalkad av toppnyheter i media. Ett lika utmärkt som bisarrt tillfälle för den som vill spegla sig i stjärnglansen eller få en större TV-publik och en mer levande arena för kriminalpolitiska utspel än riksdagen. Thomas Bodström verkar trivas bra i hovrätten i Göteborg. Men vem är det egentligen som pläderar så högljutt både i och utanför rättssalen? Advokaten Bodström eller riksdagsledamoten Bodström? Och vem är det egentligen som får stryka på foten i denna egenartade balansakt: Bodströms klienter eller hans väljare? För ingen person med självaktning klarar av att tillvarata två så olika och starka intressen samtidigt utan att kompromissa bort åtminstone en del av de förpliktelser som följer av både uppdragen.Enligt advokatsamfundets stadgar är det förbjudet för Thomas Bodström att utöva någon annan verksamhet som kan hamna i intressekonflikt med hans uppdrag som advokat.  Orsaken är att han ”redbart och nitiskt” ska kunna tillvarata sina klienters intressen. Han får inte vara anställd någon annanstans, varken statligt eller privat, utan ska som advokat verka helt självständigt med blott och bart sina klienters bästa för ögonen. Ändå har Thomas Bodström gång på gång lovat sina väljare att han alltid sätter uppdraget som riksdagsledamot före sin roll som advokat. Redan här börjar alltså hans lojaliteter halta rejält. Som riksdagsledamot ska han inte bara stifta lagar som dagen därpå kan missgynna hans klienter i rättssalen. Han ska också ta varje tillfälle i akt att saluföra den politiska linje som han har lovat sina väljare att företräda. Så vems intressen tillvaratar Thomas Bodström egentligen när han vid en rättegång tvingas att argumentera för en kriminalpolitisk linje som i praktiken gynnar hans politiska motståndare? Straffmätning för våldtäkt, till exempel.Det är bara väljarna som kan kasta ut Bodström från riksdagen. Eftersom jag vet att frågan diskuteras friskt bland advokater så kan man hoppas att advokatsamfundet till slut inser att Thomas Bodström inte bara är ett pikant inslag i advokatkåren utan också en rejäl belastning för deras trovärdighet.+ Per Lindebergs nya upplaga av boken ”Döden är en man” – Sveriges genom tiderna bästa kriminalreportage.

– Reinfeldts regeringsförklaring. Han kunde väl lätta på den ryggsäck av bly som han bär på. Men inte ett ord om FRA.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro