ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Är den unga älskaren också fri?

Alexandra Pascalidou · 15 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan var jag på den lilla muslimska ön Lamu i Kenya. Kvinnor i svarta hijab fladdrade förbi i den afrikanska hettan. En blond kvinna med bara axlar stack ut. Vid hennes sida gick en ung, svart, snygg man som måste ha varit högst hälften så gammal. Som en annan Sherlock Holmes följde jag efter dem. De slog sig ner vid vattenbrynet. Strax började han stå och gå på händer, slå volter i sanden, sitta i spagat och dyka in i vågorna som en adrenalinstinn delfin. Den blonda kvinnan skrattade och applåderade. Sedan kysstes de hett och intensivt. Motbjudande, viskade jag för mig själv. Rika, vita kvinnor köper sex av fattiga, svarta män. Här är det omvänd maktordning som gäller.

Dagen därpå svettas jag i min nyinköpta kikoi som skyler alla förbjudna kroppsdelar enligt den muslimska klädkoden. Då dyker hon upp igen. Den blonda kvinnan går i en gränd i ett utmanande spetslinne. Jag hinner i kapp henne. Hon bjuder hem mig på te. Kate har levt överallt i världen. – I mitt pass står det att jag är australiensare men jag är zigenare. Jag har lärt mig att komma och gå. Men jag har aldrig lärt mig att stanna. Lamu är den enda plats som fått mig att stanna upp en stund, säger hon. Kate berättar om ett fascinerande liv där hon levt med stammar på Fidji, med masajer i Tanzania, miljonärer i Sydafrika, buddistmunkar i Tibet, modeskapare i Paris och fem fattiga familjer som hon försörjer i Uganda och Indonesien. – Frihet är att inte ha något hem. Frihet är frånvaron av materiella ting. Ägodelar är ett fängelse. Till slut lever man blott för att upprätthålla sin status och sina fastigheter, säger Kate och matar sina två små apor, Tumtum och Lulu, med jordgubbsglass.– Och priset för friheten, undrar jag som sörjer min rotlöshet.– Priset man får betala är ensamheten. Jag har ingen familj, inga barn, ingenting som är kvar när jag försvunnit. Den enda jag har är min älskare.

Vi har en ärlig relation utan illusioner. Du kanske finner det motbjudande men det skiter jag i. Jag är fri. Fri att klä mig hur jag vill. Fri att älska med vem jag vill. Livet är ett val. Antingen lever du som andra vill eller så följer du ditt hjärta. En sak är säker. Alla får betala priset för sina val.Kates frihetssträvan har också ett annat pris. Det priset får hennes namnlösa älskare betala. Kates frihet bygger på älskarens ofrihet. Frågan är om han hade varit tillsammans med en 30 år äldre kvinna om han också var fullkomligt fri?

+ Serbiens segersång i Eurovision.

– Alla de som inte röstade på The Ark för att gulla med grannarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro