ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Är drottning Silvia mitt i livet” eller inte!?

Fredrik Backman · 21 Maj 2012
Uppdaterad 21 Maj 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit ett par förvirrande veckor i den svenska politiken. Först spelade riksdagen fotboll. Men Jimmie Åkesson fick inte vara med. ”Han får inte spela i vårt lag! Han är inte som vi!” fastslog Socialdemokraterna. Och…alltså…vänta lite nu. Finns det inte ett avsnitt av Bamse som börjar exakt sådär?

Sen gick statsministern ut med att arbetslösheten faktiskt inte är ett problem för ”etniska svenskar mitt i livet”. Och ja, innan ni går fullständigt Euphoria-koreografi, jag är lika upprörd som ni. Hallå, liksom? Hur ska vi ens definiera den sortens svensk? Är drottning Silvia det? Är Camilla Henemark och Leif Silbersky det? Va? Svara, Fredrik Reinfeldt!

Är drottning Silvia ”mitt i livet” eller inte!? Man blir ju lite orolig när statsministern börjar prata kontaktannonssvenska. Jag vet hur det där funkar. ”Spänstig lejonhona mitt i livet” står det, och sen ringer man på dörren och så öppnar nåt Carema-prospect i leopardtajts som vill filma en när man äter gräddbakelse utan att använda händerna. (Men det går jag inte på en gång till, ska hon fan ha klart för sig, nycklarna till handbojorna låg inte alls i botten av prinsesstårtan!)

Men vad gäller arbetslösheten har ändå statsministern en poäng. Det är ju faktiskt påfallande ofta medborgarna i början och i slutet av livet som inte har jobb. Förskolebarn, till exempel. Eller som jag föredrar att kalla dem: ”Nysvenskar”. Partisekreteraren förklarade förstås att det inte var så Fredrik menade. Han sa inte ”etniska svenskar”. Han sa ”episka svenskar”. ”Som typ kungen. Han är fan epic Swede!”. Sen ändrade man sig igen och sa att det som menats var ”estetiskt h-e-m-s-k-a”. ”Flera estetiskt hemska personer har jobb. Till exempel Jan Björklunds stylist!” 

Och, ja, sen var det ju partiledardebatt. På ena sidan alliansen, på andra sidan det som jag tänker mig att Carl Bildt kallar ”Tant Röd, Tant Brun och Tant Fridolin”. MP kallade SD för ”enfrågeparti”, eftersom de alltid skyller på invandrarna. Vilket ju, om man ska vara petig, borde göra dem till ett ”ensvarsparti”. MP:s strategi var att skylla rätt mycket på SD. Vilket förstås inte alls är samma sak.

FP ville avveckla kärnkraften. Fast med förnuft. Kanske. Eller som kidsen kallar det: ”Dansa. Pausa.”. KD och V skrek mest ”men DUDÅ!”. Sen bråkade alla om vem som ska betala för allting. Till slut la man allas plånböcker i en säck och drog en. ”Vilken är din?”, sa Reinfeldt till Löfven. ”It’s the one that says Bad Mother Facket”, sa Löfven.

Sen föreslogs att skolan ska förstatligas. Men när programledaren påpekade att ”staten, det är ju ni”, insåg man att det skulle innebära att Annie Lööf fick undervisa i samhällskunskap. 

Och då drog alla till baren.  ”Man kan faktiskt inte tävla i demokrati”, som man säger i Azerbajdzjan +

Tunnelseende “Att fängsla oppositionella ska vara en schlager”, som man också säger. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro