ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Är vi bakfulla hela tiden?"

Marcus Dunberg, skribent · 20 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”Nya rön: billigt vin är bättre än dyrt” står det på löpsedeln som säljer landets största kvällstidning. Precis intill hänger konkurrenten: ”Alla de nya lådvinerna”. Jag läser rubrikerna tre gånger och fortsätter sedan promenaden längs Marstrands kaj. Båtfolket är mitt uppe i semesterfirandet och de verkar redan ha tagit del av dagens stora nyhet – på varje akterdäck och i varje sittbrunn skvätts det glatt upp glas efter glas.

Färgen varierar, men tekniken är densamma: finslipad intill perfektion. Inte en droppe faller utanför när pappersdunken vinklas i exakt rätt grad. ”Sunrise” och ”Perequita” kommunicerar förförande logotyper. Inget krångligt franskt tjafs här inte.   Som bekant är vi numera en nation av vinsörplare och lådvinerna piskar upp statistiken över alkoholrelaterade problem. Allra mest sörplas det på semestern. Vid regn, ja då finns det ju inget att hitta på. Lika bra att sitta kvar i förtältet och muntra upp stämningen med en bottenskyla. Sedan tittar solen fram och då är det ju ingen tvekan om att ”lilla låddan” ska fram. Det är ju semester trots allt.    Det är inget förvånande i att folk super. Det som förvånar mig är att det sups på semestern. Själv dricker jag aldrig så lite som under sommarmånaderna. I juli får jag ledigt från parmiddagar, grabbmiddagar, jobbmiddagar, nattklubbsbesök och efter-jobbet-öl. Är inte hela tanken med semester själva vilan? ”Ladda batterierna” som det så populärt heter bland hälsokrönikörer och personalchefer.

Istället återvänder nu Sverige till arbetsplatserna med trötta kroppar, tunga huvuden och kanske också lite extra tunga arslen – de där vuxengodislådorna innehåller mycket socker. Det jämras och klagas: ”Man behöver semester för att vila upp sig från semestern” säger en man på tåget tillbaka till Stockholm. Dagen efter hör jag upprepade gånger samma klagovisa. Frågan är: exakt när vilar Sverige upp sig? Det lurar ju ständigt en lördag runt hörnet och innan vi hunnit säga Treo är det jul och sedan midsommar igen. Kanske är vi bakfulla hela tiden, 365 dagar om året? Det blir lätt så när ”billigt vin är bättre än dyrt.” + Planet Earth. Missade du den BBC-producerade serien när den visades på SVT finns nu DVD:n. Köp och se!

- I Köpenhamn är det omöjligt att äta middag efter klockan 22. Tro mig, jag har försökt. Vad hände med allt snack om ”närmare kontinenten”.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Dunberg, skribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro