ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Arbetsmiljöverket måste upptäcka internet – näthatet påverkar oss alla

metro · 8 Sep 2016
Uppdaterad 17 Jan 2017
Vi behöver en uppdaterad arbetsmiljölag, skriver Maja Dahl.

Vi behöver en uppdaterad arbetsmiljölag, skriver Maja Dahl. Foto: TT/Arena Idé


Trots att allt fler yrkesgrupper vittnar om hot och hat via nätet saknas debatten om förebyggande åtgärder, och föreskriften som ska hjälpa skrevs 1993. Det är dags att arbetsmiljön blir en del av nätdebatten, skriver Maja Dahl.

klar

Artikellänk är kopierad

I år firar svensk tryck- och yttrandefrihet 250 år och debatten om dess mående pågår för fullt. Ett av de stora hoten som lyfts mot yttrandefriheten är hot och hat på nätet, men i den debatten har vi fastnat i två för smala spår. Näthat tycks inte kunna ses som något annat än ett ungdomsproblem eller som en del av journalisters vardag, även fast vi vet att både offer och förövare ofta är vuxna och att det är fler yrkesgrupper än journalister som utsätts. Vi måste se problemet ur ett vidare perspektiv.

►LÄS MER: Debatt: Vi måste tala högt om självmord

Vi behöver en uppdaterad arbetsmiljölag. Svenska arbetsmiljölagen firar 40 år nästa år och saknar därför helt skrivningar om nätet. Enligt Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och Internet anger 73 procent av svenska folket att internet är viktigt eller mycket viktigt för deras arbete och studier. Allt fler använder internet som ett arbetsverktyg, men vi har glömt bort att det också innebär att vi måste se det som en del av vår arbetsmiljö. Vi har idag föreskrifter om hur vi ska sitta framför skärmen, men inte hur vi ska hantera det som skärmen visar.

Det finns inte heller någon bra kunskapsöversikt över vilken påverkan hot och hat på nätet har på olika yrkesgruppers arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket för nämligen ingen statistik över det. Enligt en undersökning som journalistförbundet som gjort uppger var fjärde journalist att de undvikit ett ämne på grund av trakasserier och hot, men hur ser det ut för andra yrkesgrupper? Hur påverkas till exempel socialsekreterare i sin beslutsprocess när de vet att deras kollegor hängts ut som pedofiler på nätet av en missnöjd brukare? Hur påverkas lärare när de får hotfulla mail från föräldrar?

Brottsförebyggande rådets rapport om polisanmälda hot och kränkningar mot enskilda personer via internet från 2015, visar att de fall där offret är en vuxen person är förövaren i över 30 procent av fallen en bekant där kopplingen mellan förövare och offer oftast är en yrkes-, förenings- eller affärsrelaterad relation. Hur arbetsgivaren ska jobba med dessa frågor finns inte mycket stöd – Arbetsmiljöverkets föreskrift om hot och våld på arbetet skrevs 1993.

►LÄS MER: Debatt: Sluta förvänta er att jag ska vara tacksam – det är diskriminering

Regeringen bör ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att se över hur hot och hat på nätet påverkar människors arbetsmiljö. Resultatet av arbetet borde leda till att föreskriften om hot och våld i arbetslivet uppdateras, det har hänt en del sedan 1993.

Sist men inte minst måste vi med utgångspunkt från ett samhälle där fler använder nätet som ett arbetsverktyg ta med nätet i företags och organisationers arbetsmiljöpolicys. Förebyggande arbete är en fin födelsedagspresent till en mycket viktigt 250-åring.

Maja Dahl, kommunikationsansvarig tankesmedjan Arena Idé

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro