ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Arbetstillståndet är Migrationsverkets guldbiljett

Tanvir Mansur · 29 Aug 2016
Uppdaterad 29 Aug 2016
Hela systemet med arbetstillstånden behöver ses över, skriver Tanvir Mansur.

Hela systemet med arbetstillstånden behöver ses över, skriver Tanvir Mansur.


Försök att se arbetstillståndet som en guldbiljett från Migrationsverket. Den innehåller kraften som bestämmer om du får stanna i Sverige eller inte. Förlorar du jobbet, då dras arbetstillståndet in, och vips! Så försvinner du från Sverige, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Han hade bott i Sverige i sex år när han blev utvisad till Bangladesh i maj. Syed Latif hade pluggat företagsekonomi i Östersund och jobbat hårt i 20 månader. Sedan avslog Migrationsverket hans ansökan för arbetstillstånd. Anledningen? För att han hade hittat sin tjänst via jobbsajten LinkedIn istället för genom Arbetsförmedlingen. Myndigheterna sa att tjänsten behövde utlysas på deras platsbank. De skyllde på EU-regler. Nu visar det sig att de hade fel. Och Syed hade rätt.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Beslutet förstör liv – varför är ni så tysta?

EU-kommissionen förklarar nu att reglerna inte säger någonting om exakt vilken sajt jobbet måste annonseras på. Svaret kom efter en fråga från Fredrick Federley (C) som sitter i Europaparlamentet. Han berättade för SVT Nyheter Skåne om beskedet:

– Det är ett ovanligt tydligt svar från kommissionen där det framgår att andra sätt att få arbete än via EU:s egen jobbportal är möjliga att använda.

När Migrationsdomstolen beslutade att Syed Latif skulle utvisas hade EU-kommissionen inte ens blivit tillfrågade.

Nu har Syed fått ett nytt jobberbjudande i Hörby. Han väntar på Migrationsverkets besked i sina föräldrars hem i Bangladesh. Förhoppningsvis kan han återvända snart.

Försök att se arbetstillståndet som en guldbiljett från Migrationsverket. Den innehåller kraften som bestämmer om du får stanna i Sverige eller inte. Personen som söker jobb håller inte i guldbiljetten. Det är arbetsgivaren som får arbetstillståndet av Migrationsverket. Chefen kan då hota med att sparka dig. Om den tycker att du som anställd klagar, inte sköter dig eller om den bara är på dåligt humör. Förlorar du jobbet, då dras arbetstillståndet in, och vips! Så försvinner du från Sverige. Därför kanske du inte vill organisera dig fackligt, eller ställa krav på arbetsplatsen. Det är en guldbiljett som ger all makt åt arbetsgivaren. Nu bestämmer chefen över ditt liv.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Därför måste vi vara förebilder

Hela systemet med arbetstillstånden behöver ses över. Det berättade medlemmar i en ny förening för mig. De organiserar människor som söker jobb i Sverige. Work Permit Holders Association. De flesta har tidigare studerat på universitet i Sverige. De är allt från ekonomer och ingenjörer till arkitekter. Många har familj här. Arbetskraftsinvandrares egna röster hörs sällan i media. Därför borde fler lyssna på dem. De får inte jobb inom de yrken som de egentligen är kvalificerade för. Många av dem jobbar inom restaurangbranschen eller med andra “enkla jobb”.

För att få permanent uppehållstillstånd behöver en ha jobbat i Sverige i fyra år. Under de åren måste arbetsgivaren uppfylla alla krav. Från rätt försäkringar till rätt lön varje månad. Om arbetsgivaren gör fel under den tiden, på nivå med att lägga ut jobbannonsen på “fel” sajt. Då kan Migrationsverket säga att du inte får stanna kvar, efter det fjärde året. Vem är det då som blir straffad? Inte den som höll i guldbiljetten.

+ På Facebook-sidan för Work Permit Holders Association kan arbetskraftsinvandrare få stöd och hjälp om sina ärenden. Från andra som har fått arbetstillstånd. Det är en viktig organisering.

- Det är många fler än Syed Latif som drabbas av utvisning på grund av Migrationsverkets strikta regler.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro