ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Argumentet "Ni letar bara efter problem" duger inte

Nina Åkestam · 16 Sep 2016
Uppdaterad 19 Sep 2016
Att trollen på sociala medier inte kan räkna ut det är okej. Men jag förväntar mig faktiskt mer av Antonia Ax:son Johnson, skriver Nina Åkestam.

Att trollen på sociala medier inte kan räkna ut det är okej. Men jag förväntar mig faktiskt mer av Antonia Ax:son Johnson, skriver Nina Åkestam. Foto: Metro


Istället för att säga vad man tycker i sakfrågan och varför man tycker det, så säger man Men har ni inget viktigare för er!” eller ”Ni letar bara efter problem!”. Men jag förväntar mig faktiskt mer, skriver Nina Åkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

“Vi har kris i polisen, flyktingkris och en massa andra problem. Så väljer man en sådan här fråga, jag kan inte tolka det på annat sätt än att man försöker plocka politiska poänger.” Så sa näringslivstoppen Antonia Ax:son Johnson i en intervju i Dagens Nyheter härom dagen, apropå regeringens förslag om att införa lagstadgad könskvotering i rekryteringsprocessen till börsbolags styrelser. Om kvoteringslagar kan man tycka många olika saker. Det intressanta här är dock inte sakfrågan, utan argumentet. Det handlar nämligen inte alls om kvotering. Tvärtom är det något som brukar höras i de minst begåvade diskussionerna på sociala medier. Istället för att säga vad man tycker i sakfrågan och varför man tycker det, så säger man ”Men har ni inget viktigare för er!” eller ”Ni letar bara efter problem!”.

►LÄS MER: Nina Åkestam: Tack alla mormödrar – ni är så nödvändiga

På ett sätt är det rimligt. Om en patient kommer in med hjärtstillestånd är det dumt av läkaren att börja behandla hennes nageltrång. Så kan man se på jämställdhet: när vi inte har någon brottslighet, när skolan är perfekt, när ingen kör bil utan säkerhetsbälte, då kan vi ägna oss åt lyxproblem som en ojämställd representation i styrelser eller en skev föräldraförsäkring.

Det resonemanget bygger dock på en naiv syn på hur samhället fungerar. För det första: inget samhälle, eller någon annan organisation, kan i praktiken jobba med bara en sak i taget. Om ett av Antonia Ax:son Johnsons bolag håller på att gå i konkurs innebär inte det att man stoppar verksamheten i alla andra företag för att fokusera på konkursen. Då skulle ju alla bolag snart gå under. Det är precis samma sak i ett samhälle: vi kan inte stänga ner skolan för att få fram boenden till asylsökanden. Det är därför vi har olika departement och ministrar som med olika budgetar sysslar med olika saker. Ett förslag om styrelsekvotering är dessutom i princip gratis och tar inga resurser från vare sig Migrationsverket eller Polisen.

►LÄS MER: Nina Åkestam: Till min son – du har dragit en av de högsta vinsterna i livets lotteri

Men när det gäller just jämställdhet finns också en annan sida. Saker hänger nämligen ihop. I bästa fall skulle till exempel fler kvinnor på ledande positioner leda till en ny syn på vems jobb som är viktigast, och därmed göra att män tar mer ansvar för hemmet. Det skulle kunna leda till att färre kvinnor bränner ut sig när de måste bolla dubbla arbeten. Det skulle kunna leda till färre sjukskrivningar och lägre utgifter för sjukpenning. De pengarna skulle istället skulle kunna användas till att snabbare utvärdera utbildning och erfarenhet hos nyanlända som då kan börja jobba och betala skatt som kommer exempelvis Migrationsverket och Polisen till godo.

Att trollen på sociala medier inte kan räkna ut det är okej. Men jag förväntar mig faktiskt mer av Antonia Ax:son Johnson.

+ Birgitta Ohlsson. Rakryggad, tydlig och skicklig politiker som överträffar sig själv gång på gång.

- Liberalerna. Man borde kräva att partiet anpassar sig till Birgitta Ohlsson snarare än tvärtom.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro