ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ärlighet är överskattat

Lisa Magnusson · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jag läste nyligen en intervju om ett par vars dotter har Downs syndrom. Det stod i texten att de först inte velat ha henne, att de tänkt adoptera bort henne eftersom det var fel på henne. De lät henne bo kvar på sjukhuset under spädbarnstiden, personalen där fick sköta om henne. ”Jag ville knappt hålla henne”, sade mamman. Enligt artikeln var flickan inte med under intervjun för att hon skulle slippa behöva höra hela berättelsen igen. IGEN. Hon vet alltså redan.

Att föräldrars kärlek inte alltid är villkorslös är en sanning så tung och skavig att inte ens två stora starka vuxna klarar av att bära den tillsammans. Jag förstår det. Vad jag inte kan förlåta är att de lastar över bördan på sin förståndshandikappade lilla flickas axlar. Modigt, menade någon, och när jag invände frågade en annan retoriskt: Vad skulle de annars ha gjort, ljugit eller?

Och ja, det är precis vad jag menar att de här föräldrarna borde ha gjort. Tigit, undanhållt, ljugit henne rätt upp i ansiktet om så krävdes. Jag förstår inte den där tvångsmässigheten kring att vara ”ärlig” hela tiden. Ärlighet är överskattat.

Oftast är ärlig dessutom mest en ursäkt för att bete sig illa, särskilt i kombination med ordet bara. ”Jag är bara ärlig” är mottot de ryggradslösa skitstövlarna skriver på sina sköldar när de anfaller. Ta författaren Stig Larsson till exempel. Nu på sistone har han flera gånger modigt talat ut om hur kvinnornas frigörelse har gjort männen ”försvagade”, om att kvinnor förtrycker män genom att bland annat okynnesanmäla dem för våldtäkt, att kvinnor ”som mördat män har gått fria”. Han säger bara som det är, menar han. Ett annat exempel är bloggaren Katrin Zytomierska som i dagarna skapat rabalder genom att gå loss på en reklammodell för gymkedjan SATS: ”Vill någon se ut såhär?” Hon har tidigare varit väldigt frispråkig om sitt äckel inför överviktiga personer. ”Det finns inget positivt med att vara en tjockis och jag är verkligen jätteglad för din skull att du har fattat det enda rätta beslutet att banta bort ditt äckliga fläsk”, skriver hon i boken Dags att bli smal!. Hon berömmer sig med att vara härligt ärlig, men det hon förmedlar är ju inte sanningen utan sina egna åsikter, som i sin tur mest är en grotesk skrattspegel av hennes sämsta sidor. 

Stig Larsson och Katrin Zytomierska är båda bokaktuella och håller förmodligen på som de gör i hopp om att sälja några extra exemplar, liksom så många andra ärlighetsivrare är de väl inte begåvade nog att väcka uppmärksamhet på något mer fruktbart sätt. I sin senaste krönika kallar Fredrik Virtanen Stig Larssons nya roman ”hänsynslöst sanningsenlig”. Ja kära nån. Man vet att det har gått långt när till och med skönlitteraturen skall vara på riktigt och gärna såra så många som möjligt.

 Att bankerna åtminstone håller sig utanför politiken.+ Håller sig borta

Att bankerna snöper pengaflödet till kulturyttringar de ogillar, ”stötande ändamål”.– Blandar sig i 

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro