ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Asien springer om när vi ligger på stranden

Johan Staël von Holstein · 24 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har under påsken kombinerat jobb och semester. Jag har haft ett par arbetsmöten i Bangkok och Singapore, medan mina barn och min fru legat vid poolen. Det fick mig att fundera på hur lite vi svenskar faktiskt vet om Thailand och Asien, trots att Phuketrestaurangerna har menyer på svenska.

Vi kommer hit, bor ofta på all inclusive-hotell med Bamse Club och reseledarshow och så åker vi hem uppvilade och glada. Det är inget fel i det, inte alls.

Men det finns faktiskt anledning att lära sig lite mer. Inte bara av artighetsskäl utan för vårt allmänna behov av information och kunskap. Det här är inga primitiva, fattiga länder som behöver vårt medlidande. Det här är högteknologiska, aggressiva tillväxttigrar som springer ifrån oss medan vi ligger på stranden, länder med enorma klyftor mellan rika och fattiga som behöver utbildning och demokratisering.

Idéer är ursprunget till innovationer och är en funktion av information, kunskap och den kreativa förmågan att sätta ihop dessa i olika nya former och uttryck. Om man tror på det, då inser man att asiaterna, som vet allt om oss samtidigt som vi inte vet någonting om dem, kommer att ha total kontroll över framtidens innovationslandskap.

Troligtvis kommer allt att ske i Asien och vi kommer inte att fatta vad som hände. Asiaterna ser alla västvärldens filmer, lyssnar till all vår musik, läser våra författare och tidningar och lär sig om våra politiker och  vår historia, köper våra varumärken och investerar i våra bolag, de studerar våra språk och på våra skolor.

Vad gör vi? Vad vet vi? Hur många länder finns det i Asien? Hur mycket folk bor där? Vi vet inte på ett par miljarder när! Kan ni namnet på någon politiker i Asien, vet ni vilka länder som har demokrati, vilka som har president eller premiärminister? Kan ni namnet på en enda skådespelare, musiker, författare eller konstnär? Hur många varumärken känner ni till från Kina? Och då är alla jordens största producenter, oavsett produkt, kinesiska. Vet ni att under det här året går Kina om USA som det största engelskspråkiga landet i världen! Grattis EF!

Och i och med dollarraset går Kinas ekonomi snart också om USA:s och tar platsen som världens största ekonomi, och vi vet ingenting om dem. Inser ni inte faran? Visst, det finns massor av nyanserade logiker som säger att det är helt naturligt, att allt går i cykler och att nu är det asiaternas tur att dominera världen och Europas tur att vara fattigt och efterblivet. Men jag kan inte acceptera det. Jag har barn och bryr mig om deras framtid. Vi måste vakna, ställa oss på tårna och ladda för strid.+ Ambitioner, utlandsstudier, resor och globalisering.

– Provinsialism, inskränkthet och trångsynthet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro