ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Att du väljer ekologiska ägg spelar ingen roll för tuppkycklingarna – de dödas ändå

Camilla Björkbom · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Att välja ekologiska ägg eller att välja bort ägg från hönor i bur är en god tanke så klart. Men för tuppkycklingarna spelar det tyvärr ingen roll, skriver Camilla Björkbom förbundsordförande för Djurens Rätt.

Att välja ekologiska ägg eller att välja bort ägg från hönor i bur är en god tanke så klart. Men för tuppkycklingarna spelar det tyvärr ingen roll, skriver Camilla Björkbom förbundsordförande för Djurens Rätt. Foto: IBL, Kim-Evert Olofsson


Tuppar kan som bekant inte lägga några ägg och anses därför vara värdelösa i äggindustrin, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Våren står för dörren, solens strålar börjar värma och fåglarna lägger sina ägg. Fjolårets kull har växt upp och nu är det dags för nya ungar. Så såg även livet för hönan ut, innan vi satte henne i arbete. Hönans kropp är genom avel och ljusprogram inställd på vår och äggproduktion varje dag. I dag, som alla andra dagar, föds omkring 30 000 kycklingar i den svenska äggindustrin. Hälften av dem är hönkycklingar som ska leva sitt liv i äggindustrin. Men för varje höna som föds i äggindustrin föds också en tupp.

Det är förstås helt logiskt att omkring vartannat litet ägg innehåller en blivande tupp och inte en höna. Det mer ofattbara, och något som många fortfarande inte känner till, är vilken funktion de här tupparna fyller i äggindustrin. Låt mig berätta, de fyller ingen funktion alls. Tuppar kan som bekant inte lägga några ägg och anses därför vara värdelösa i äggindustrin. Varje dag sorteras de här tuppkycklingarna ut, det sker bokstavligt talat på löpande band, och dödas direkt efter att de kläckts. 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl i äggindustrin i dag, precis som alla andra dagar.

Att välja ekologiska ägg eller att välja bort ägg från hönor i bur är en god tanke så klart. Men för tuppkycklingarna spelar det tyvärr ingen roll vad det står på äggförpackningen. Ekologiska eller frigående tuppar lägger inte heller ägg. Tuppar är alltid en biprodukt till äggindustrin och eftersom de inte har något värde så dödas de. Att äta ägg är att gå med på att tuppkycklingen sätter livet till. Så är det bara.

Hur ser det ut för de andra 15 000 då, hönorna? Kanske är deras öde än värre. Hönorna i äggproduktionen (återigen, oavsett vad det står på förpackningen) får leva i ungefär ett och ett halvt år. Sen klarar inte deras kroppar av det hårda jobbet längre. Det tär på en hönskropp att lägga över 300 ägg på ett år.

En av de värsta formerna av hållning av hönor är på väg bort och det är hållningen av hönor i bur. Men fortfarande hålls ändå drygt en åttondel av hönorna i burar så små att de inte ens kan sträcka på sina vingar. De allra flesta hönor hålls som ”frigående inomhus”. De lever i grupper om tusentals hönor i stora stallar. De stora gruppstorlekarna innebär att hönorna utsätts för en social situation som de inte är anpassade för. Beteendestörningar och smittor sprids lätt i de stora grupperna.

Ekologiskt då? Ungefär 1,2 miljoner av hönorna, eller 16 procent har ”turen” att födas in i ekologisk produktion. Den största skillnaden här består i att de får vara högst sex hönor per kvadratmeter i stället för nio. De ges också tillgång till en gräsbevuxen rasthage utomhus under sommarhalvåret.

Många av oss står med äggkartongen i handen i butiken och försöker göra ett medvetet val. Att veta vad de olika inhysningsformerna betyder för hönorna är ett bra första steg. Men för att verkligen värdera priset av ett ägg ber jag dig att även väga in tuppkycklingens liv, det som knappt ens startade.

Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens Rätt

pil
Om debattören

• Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 40 000 medlemmar.

• Organisationen bildades 1882 under namnet Nordiska samfundet till bekämpande af det vetenskapliga djurplågeriet.

• Djurens Rätt är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.

pil
Om debatten

• Det föds omkring 30 000 kycklingar i den svenska äggindustrin varje dag, hälften av dem är hönkycklingar (honor) och hälften tuppkycklingar (hanar).

• Tuppkycklingarna fyller inte någon funktion i äggindustrin (eftersom de inte kan värpa ägg) och därför avlivas de direkt efter att de kläckts.

Källa: Källa: Jordbruksverket

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Björkbom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro