ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att hålla tyst är också ett politiskt ställningstagande

Roland Poirier Martinsson · 8 Maj 2017
Uppdaterad 10 Maj 2017
Nya Tider kommer till Bokmässan i Göteborg även i år. Vilket har fått ett antal författare att mana till bojkott.

Nya Tider kommer till Bokmässan i Göteborg även i år. Vilket har fått ett antal författare att mana till bojkott. Foto: Fredrik Sandberg/TT


När polariseringen hotar står hoppet ibland till att de goda krafterna inte gör nånting, skriver Roland Poirier Martinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

I Almedalen möts politiker, lobbyister, journalister, fackföreningsombud och akademiker, flertalet främst för att grogga i sommarkvällen. Det kallas ett demokratiskt Shangri-La som främjar det goda samtalet, men vid vilken bardisk får man inte tillfälliga kompisar? Snarare göds vänskapskorruption och demokratisk slapphet. Envar blir salig på sitt skattefinansierade representationskonto.

På hösten möter sedan författare med entourage vad vi kallar vanligt folk på Bokmässan i Göteborg. Också här antas demokratin främjas och nu tror jag att det stämmer. God kultur gynnar samhället.

Men nu har tidskriften Nya Tider, med kopplingar till nynazism, kommit till Bokmässan, liksom Svenskarnas parti, också en tangent till nynazismen, tog färjan till Almedalen 2014. Det skapar ett svårlöst dilemma. Att vägra dem är att tysta åsikter, vilket brukar slå tillbaka, men bör yttrandefrihetens fiender tillåtas i öppenhetens namn? Ett antal författare har manat till bojkott, medan exempelvis Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg, och journalisten Jan Guillou har argumenterat för öppna dörrar.

Guillous resonemang är en smula motsägelsefullt. Han redogör pedagogiskt för hur yttrandefriheten gäller i relation till staten, som inte har rätt att kväsa röster, medan privatpersoner får lov att köra ut gäster som spelar Sting i vardagsrummet. Samtidigt betonar han att yttrandefriheten är till just för att värna obehagliga röster. Men Bokmässan bryter ju inte mot yttrandefriheten om nynazisterna vägras.

Jag har annars inga invändningar mot Linderborgs eller Guillous resonemang. Också jag tror att en koordinerad bred bojkott vore fel, av flera skäl.

Däremot förespråkar jag en begränsad bojkott. Min egen. Det är inget principbeslut, utan grundar sig i magkänslan. Att mostrar och kusinbarn ska se nyhetsinslagen – ”Är det sånt du åker på?” – fyller mig med olust. Och hur förklarar jag för vänner i Texas att jag söker samma marknad som nynazister?

Här finns kanske en likhet mellan nynazisterna, författarna för bojkott, och Linderborg och Guillou (och jag måste betona att jag inte drar några ytterligare paralleller). Politiska aktivister ställer sig på barrikaderna, sådan är deras identitet. De söker konflikten och nu får alla den vare sig nynazisterna tillåts eller bojkottas. Kniptångsmanövern är onekligen djävulsk.

Så hur kringgår man den? Själv tiger jag, vänder mig i soffan och försöker glömma. Det är också ett politiskt ställningstagande. När polariseringen hotar står hoppet ibland till att de goda krafterna inte gör nånting. Att ingen lyssnar eller avkrävs ett ställningstagande. Så kan problemet självdö.

En avslutande fundering: Är det inte dags för Bokmässan och Almedalen att fundera över vad man blivit? Jag vet att kosing står på spel, men har det inte blivit för mycket tivoli?

+ Att Europeiska Friidrottsförbundet vill stryka alla dopade rekord.– Att Europeiska Friidrottsförbundet vill ta ifrån Patrik Sjöberg hans Europarekord.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Poirier Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro