ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att såga av grenen ovanför

Göran Greider · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När regeringen Reinfeldt nu fortsätter att sänka skatterna, sågar den av - inte bara den gren vi alla sitter på, utan framförallt den gren ovanför oss som vi måste försöka sträcka oss efter och lyfta oss i. De skattesänkningar som genomförts sedan 2006 och de som nu genomförs i höstbudgeten har gett mycket mer pengar åt de som redan är rika än åt låginkomsttagare och bara ur den synvinkeln är politiken förfelad: den ökar ojämlikheten. Ändå finns det värre skador med den politiken och den värsta är att vi idag har politiker vid makten som vill vänja oss vid att skattesänkningar är normala och naturliga, trots att allt förnuft pekar på att mer pengar i de offentliga systemen, dvs sakta men säkert stigande skatter är en förutsättning för att göra något åt både klimatkris och ekonomisk kris. Var så säker: När alltför mycket kapital snurrar runt i finanssektorn, där de till slut hamnar, byggs framtida finanskriser in i systemet. För då finns det pengar att spela med, och förr eller senare startar jakten på folk att låna ut pengar till. Skattesänkarpolitik är faktiskt den största riskpolitik som idag existerar. Lika illa är det att skattesänkningarna gör att de översta tio procenten i samhället, som redan gynnats i årtionden, får ännu mer konsumtionspengar att röra sig med.

I klartext betyder det att lyxkonsumtionen kommer att öka. På marknaden bjuds det ut ännu någon mer avancerad sportbil, ännu några otroligt dyra, självuppdragande klockor och - detta är sant - för de miljonärer som inte har tid att bära dem kan man köpa ett slags konstgjorda snurrande handleder att sätta dem på så att de dras upp.

Denna lyxkonsumtion utövar sedan sin tyngdkraft på skikten strax under de översta och vidare ner genom hela klassamhället så att de som är allra längst ner känner sig helt utanför. Resultatet: upplopp i botten och extrem köpfest i toppen. Men detta är naturligtvis vansinne ur både rättvise- och miljösynpunkt och sänkta skatter innebär inget annat än att vi alla, hela samhället, får svårare att nå den där grenen ovanför oss dit vi måste för att lösa de stora utmaningarna vi står inför. Varför ser de så nöjda ut, de fyra alliansledarna, när de presenterar en politik som på sikt gör oss mer hjälplösa? De uppfostrar oss till att inte tänka på någon morgondag.

+  Göran Hägglund angriper kulturvärlden för att den hånar ”vanligt folk”. Men han kan givetvis inte ta ordet ”klass” i sin mun och hans kritik blir populistisk.

– Stjärnorna lyser klara på kvällarna. Och från en by ser man mer än från en storstad.  

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro