ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att säga förlåt är viktigt

Tanvir Mansur · 19 Jun 2015
Uppdaterad 20 Jun 2015

klar

Artikellänk är kopierad

TANVIR MANSUR: Genom tiderna har många myndigheter bett om ursäkt till privatpersoner för felaktig behandling. Under 1900-talet blev tusentals barn tagna från sina föräldrar för att sättas på barnhem och fosterhem där många blev vanvårdade. Riksdagens dåvarande talman, Per Westerberg, sade så här på en upprättelseceremoni 2011:

– Det svenska samhället ber i dag er kvinnor och män som drabbats om ursäkt. Det är en ursäkt utan förbehåll eller förmildranden. Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige.

Att säga förlåt är viktigt för att erkänna att en har gjort fel mot någon annan. Särskilt om det är en statlig myndighet som har agerat fel mot enskilda människor.

Förra året upptäcktes det att Skånepolisen hade kartlagt 4000 romer i en stor databas, vilket bröt mot lagen. Den nya polischefen Dan Eliasson bad nu om ursäkt till de personer som varit med i Romregistret. Han sade:

– Jag vill be romerna i Sverige om ursäkt. Jag har gjort det via Kommissionen mot antiziganism och jag gör det här och nu. Polisen gjorde fel.

Ledarskribenten Somar Al Naher skrev en krönika i Aftonbladet om hennes tankar kring den svåra asylprocessen. Många flyktingar får vänta i mer än ett år utan att veta om deras asylansökan blir beviljad. Människor upplever att de blir misstrodda av staten och motarbetade. Hundratals flyktingar tvångsutvisas varje år. Det kan vara homosexuella personer som riskerar dödsstraff, politiska aktivister som har torterats eller människor som har flytt från terrorgruppen Daesh (IS) i Irak.

Ibland sker det under våldsamma omständigheter, ibland utvisas barn och sjuka personer. I mars dog en man på Arlanda. Han skulle utvisas till Irak. Till döden, som han själv beskrev det, men han dog i ambulansen på väg till Karolinska sjukhuset. Somar Al Naher tyckte därför att medborgarskapsceremonier kändes konstigt, för att de då firar att de klarade sig från just den svåra asylprocessen.

Då tyckte den förre migrationsministern Tobias Billström att Somar Al Naher ska vara tacksam istället. Men asylrätten är en mänsklig rättighet, det är inte något en ska vara tacksam för. Den ska vara självklar.

När vi kräver tacksamhet av vissa personer säger vi egentligen att de lever här på andra villkor än oss. Vi ser dem inte som jämlikar.

– Självklart är jag tacksam, annars hade jag inte engagerat mig i samhället, säger Somar Al Naher till mig. Jag skrev aldrig att jag var otacksam, men reaktionerna trodde det. Det säger mer om tidsandan än vad jag faktiskt skrev.

När företrädare för staten ber om ursäkt för en felaktig behandling, då ses de som ödmjuka. Det är bra. Men när staten kräver tacksamhet för något som är mänskliga rättigheter, då slutar den vara ödmjuk. Staten kanske inte behöver be om ursäkt till de som söker asyl. Men den kan åtminstone låta bli att behandla dem ovärdigt.

+ Öppna midsommarfiranden som i Leksand i Dalarna, där nyanlända kan få ta del av traditioner tillsammans med många andra.

- Sverige utvisar fortfarande flyktingar till Irak, trots att FN och Amnesty avråder från det. Det är också ett brott mot flyktingkonventionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro