ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att sitta ned med diktatorn

Lars Adaktusson · 4 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

På SVT:s debattsajt kan man läsa att Sverige har valt fel väg när det gäller att få den fängslade journalisten Dawit Isaak frigiven. Efter snart elva års misslyckade ansträngningar och tyst svensk diplomati är det inte svårt att instämma – ändå finns det skäl att höja på ögonbrynen.

Av den publicerade artikeln framgår att Sverige borde föra ”andra bilaterala samtal med Eritrea än om Dawit Isaak”. Vidare heter det att den svenska regeringen agerat felaktigt när den villkorat relationen mellan länderna med Dawit Isaak – eftersom detta ”inte erkänns” av Eritrea.  

Slutsatsen i artikeln är att det krävs en annan strategi och ”ett nytt anslag” – Eritrea bör bemötas ”enligt det diplomatiska protokoll som andra erkända stater omfattas av”.

Enligt Amnesty International är Eritrea ett av de länder i världen som begår de grövsta kränkningarna mot mänskliga fri- och rättigheter. Människorättsorganisationen rapporterar om en sällsynt hårdför diktatur där det aldrig någon gång hållits val, där utländska biståndsorganisationer hindras att hjälpa en hungrande befolkning och där tusentals människor är fängslade under vidriga omständigheter. 

Enligt Amnestys senaste årsrapport är tortyr vanligt förekommande. Fängslade personer hålls bundna i smärtsamma ställningar under långa perioder, andra är inspärrade i underjordiska fängelser eller i fraktcontainrar av metall som placeras i ökenområden.

Amnesty beskriver hur kombinationen av extrem ökenhetta på dagarna och kyla på nätterna leder till outhärdligt lidande och hur många av fångarna plågas till döds.

Bilden av de styrandes förehavanden har på senare år kompletterats av alarmerande rapporter om hur regimen med såväl vapen som pengar stödjer extrem islamism och terrorgrupper i grannlandet Somalia. Som ett resultat av detta har FN infört vapenembargo direkt mot Eritrea.

Det är mot denna bakgrund som inlägget på SVT:s debattsajt måste ses. Det är i ljuset av de avskalade skildringarna av diktaturens grymhet som kravet på en ny typ av ”bilaterala samtal” ska bedömas – det är i perspektivet av den eritreanska regimens förakt för människovärdet som förslaget om artigare diplomatiskt umgänge och ”ett nytt anslag” ska värderas.  

Undertecknare av inlägget är Donald Boström, frilansjournalist som oftare än någon annan välkomnats i Eritrea. Åtskilliga gånger har han mött diktaturens företrädare, samtalat med presidenten och rapporterat i artiklar och nyhetsinslag.

Genom åren har han kommit att vidarebefordra det som de styrande vill ha framfört; att fallet Dawit Isaak och andra fängslanden måste hanteras ”i ett bredare perspektiv” och med respekt för regimen – nu tycks han själv ha anslutit sig till samma synsätt. Ska vi gissa att det kommer applåder från huvudstaden Asmara – och en ny inbjudan att sitta ned med diktatorn?

. Inget går upp mot bra tidskrifter, magasin och dagstidningar som kan läsas och avnjutas närsomhelst varsomhelst.+ Papperstidningen

 Värdelös i hängmattan, på stranden och i sängen. Funkar inte för tidningar, magasin och böcker. Bra för mejl och surfande.– Läsplattan.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Adaktusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro