ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att vägra abort är sabotage

Lisa Magnusson · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

LISA MAGNUSSON: Skall vårdpersonal kunna vägra att medverka vid abort? Frågan dyker upp med jämna mellanrum, och nu har Landstingsstyrelsen i Kronoberg bestämt sig för att utreda saken närmare. Man hänvisar till Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som slår fast att alla människor ”har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet”. Det är så det brukar låta när saken förs på tal.

Det är sant att Europakonventionen säger att samvetsfrihet är en mänsklig rättighet. Men i samma paragraf står det även att denna samvetsfrihet är underordnad det ”som är föreskrivet i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter”.

Detta innebär att ingen människa skall tvingas att till exempel medverka vid en abort, däri har samvetsfrihetsivrarna helt rätt. Men det betyder även att ingen människa har rätt att inskränka andra människors lagstadgade rätt till fri abort, vilket ju är vad det handlar om när en vårdanställd vägrar utföra arbetsuppgiften i fråga.

Denna självklarhet har helt tappats bort i de länder som öppnat för samvetsfrihet. Istället har ett lösryckt citat ur Europakonventionen tillåtits urholka människors grundläggande, lagstadgade rätt till vård. 

På en del håll i Europa är det numera omöjligt för kvinnor att överhuvudtaget få göra abort trots att det står i lagen att de har rätt till det. Läkare som motsätter sig provrörsbefruktning vägrar att hänvisa patienter vidare. Apoteksanställda vägrar sälja preventivmedel. I ett aktuellt svenskt fall driver en abortmotståndare på för att tvinga till sig en anställning som barnmorska, trots att sjukhusavdelningen i fråga gjort klart att det inte är praktiskt möjligt för dem att låta henne uppta en tjänst som hon delvis inte tänker utföra. 

Att tala om samvetsfrihet när en vårdanställd vägrar göra sitt jobb är en grov vantolkning av vad ordet innebär. Det enda rimliga är att den som inte vill utföra abort inte tar ett jobb där abortrelaterad vård ingår i arbetsuppgifterna. Allt annat är sabotage.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro