ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Att vara gift och inte ha sex är tabu

Petra Axlund · 20 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av de mest tabubelagda ämnena i dagens samhälle är sex. Och då menar jag inte att ha sex, utan att inte ha det. Att ofrivilligt vara utan. Att ha tappat lusten utan att veta var eller varför. Jobb, blöjbyten, vardag och stress kommer i vägen och sedan är det snudd på omöjligt att hitta tillbaka igen. Som singel kan man prata högt och tydligt om hur länge sedan det var man fick ligga med någon och till och med skratta åt det. Det är mer komiskt än känsligt. Men de som lever i sexlösa förhållanden är inte lika snara att dela med sig. Att vara gift eller sambo och inte ha sex är det ingen som går ut med. Det är det ultimata misslyckandet. Det spelar ingen roll hur framgångsrik man är i yrkeslivet, hur fint hus man bor i, hur bedårande ens barn är eller hur väluppfostrad hund man har. För sex är så mycket mer än sex. Sex är ett bevis på att man lever i en lycklig relation. Sex är bevis på att man är lyckad. Det är inte konstigt att folk får prestationsångest. Det räcker med att öppna vilken tidning som helst för att få veta att ”alla andra” har sex flera gånger om dagen, på de mest märkliga platser och i avancerade, akrobatiska ställningar. Sex ska vara fantastiskt, lusten är inget vi tror att vi ska behöva jobba på. Båda ska väl vilja samtidigt, lika länge och lika ofta? Sex ska man väl inte behöva diskutera eller planera? Men alla sexologer propagerar för att man ska prata med sin partner, köpa lite raffiga underkläder och varför inte några skojiga sexleksaker. Kanske boka en romantisk resa. Men vad är mest frustrerande, att inte ha sex i en thailändsk lyxbungalow eller att inte ha sex hemma i sitt eget sovrum? Hur pratar man om något så känsligt med sin partner utan att låta beskyllande? För någons fel måste det väl ändå vara? Jag har en kompis som nyligen erkände för mig att hon och hennes man inte haft sex på tre månader. Och innan dess hade de sex kanske högst någon gång i månaden. ”Det är tolv gånger på ett år”, utbrast hon förskräckt, ”det är vad vi hann med på ett par dagar i början av vårt förhållande.” För i början av ett förhållande, när man inte kan hålla händerna borta från varandra, är det svårt att se framför sig hur sängen endast är en plats där man ligger och läser Ellos postorderkatalog innan man somnar. Det kan nog vara smart att ta det där jobbiga sexsnacket när man är upp över öronen förälskad i stället för när man vill slå sin partner i huvudet med en slägga.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro