ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Även de vackraste av filmstjärnor har fula fötter

Lisa Magnusson · 3 Apr 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det har stormat om mig på sistone. Skälet är att jag i min förra krönika i en bisats nämnde att jag tycker att kännetecknet på en civilisation är att den beter sig civiliserat också mot dem som begår brott: Den straffar dem som gör orätt, men den är inte grym ens mot dem som själva har varit grymma. Jag anser att det är bra att Sverige inte utvisar kriminella invandrare till länder där de riskerar tortyr. För den åsiktens skull menar somliga, ganska många faktiskt, att jag är en hora som borde våldtas.

Det är förstås väldigt obehagligt. Men ändå är det inte våldtäktsfantasierna som har sårat mig mest. Nej, det som har varit jobbigast är kommentarerna om att jag är tjock, och de är ganska många de också. Den sortens tillmälen gör mig så obehagligt självmedveten. För att parafrasera ståuppkomikern Sarah Silverman så skiter jag i om folk tycker att jag är en idiot, så länge de tycker att jag är en smal idiot. Den där känslan av att tjock är lika med katastrof delar jag nog med de flesta kvinnor. Jag tror inte jag har en enda väninna som aldrig har bantat, som inte är det minsta ätstörd.

Kvinna är inget man föds till, det är något man blir, påpekade en gång den gamla feministikonen Simone de Beauvoir. Med det menade hon att kvinnligheten inte är naturlig utan skapad, vilket bevisas inte bara av vuxna kvinnor känner att de borde svälta sig utan också av till exempel debatten kring den orakade kvinnliga armhåla som ett ögonblick flämtade förbi i teverutan under Melodifestivalen nyligen. Alla kvinnor har hår under armarna. Men det ingår i kontraktet kvinna att piffa och dona och tukta, och därför blir folk upprörda om någon struntar i att göra det. En hårig kvinna är en misslyckad kvinna, en styggelse, för hon har inte fullföljt sin uppgift. Skönhet är i sin tur inget naturligt utan en ren projektbeskrivning: smal, storbystad, hårlös, rynkfri och så vidare. Så åligger det alla kvinnor att försöka se ut. Domen är hård när man misslyckas, och misslyckas gör man alltid.

Även de vackraste av filmstjärnor har fula fötter och gäddhäng och alltför ådriga händer. De klär sig illa. De tjocknar till och får celluliter, de råkar skönhetsoperera sig så att det syns för mycket, eller så skönhetsopererar de sig inte tillräckligt vilket bland annat ger symtomen hängbröst och rynkor. Som fotomodellen Cindy Crawford påpekade så ser inte ens hon ut som Cindy Crawford. Det finns en utbredd vanföreställning om att skönhetshetsen handlar om mäns förtryck mot kvinnor, men det är ju allas vårt fel att det är såhär. I min drömvärld skulle kritik mot mig vara en attack på det jag säger, inte på mitt kön, på min kvinnlighet. Rent teoretiskt finns det emelletid inget som riktigt hindrar mig från att börja kränga den trånga kvinnokostymen av mig redan nu. Burdörren är öppen.

VISSTE DU ATT... Den "naturliga" sminkningen är den svåraste och mest tidsödande sminkning man överhuvudtaget kan lägga.+

Det här ordet "man", som även jag genomgående använder, är det inte dags att byta ut det mot "en" nu?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro