ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Avskaffa sommartiden – jag mår inte alls bra av den

Metro · 21 Mar 2016
Uppdaterad 14 Feb 2017

Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen här, underbara vårsol! Kvällarna blir ljusare och jag vaknar upp på morgonen och möts av morgonljuset. Behöver inte ens ställa alarmet på mobilen längre för att min dygnsrytm följer solen just nu.

Men så händer det som gör att den sköna känslan i kroppen förstörs. Den sköna rytmen jag kommit in i efter en lång mörk vinter. Klockorna ska ställas om till sommartid.

Plötsligt måste jag ställa väckarklockan. För inte kommer jag automatiskt att vakna i rätt tid bara för att den digitala klockan står på 07:00. Och jag kommer att vara hungrig redan 11:00 – mitt i lektionen. Min mage kommer att skrika lunch i över en veckas tid redan en timme innan jag kan ta min lunch. Och nej, jag har inte flexibla arbetstider. Eller ska vi kanske lägga om matsalschemat för eleverna på skolan så att de får äta en timme tidigare nu, bara för att slippa se hungriga och okoncentrerade elever i en hel vecka?

LÄS MER
Normalt att vara trött när det blir sommartid

Nej. Vansinne. Det tar några veckor för kroppen att vänja sig vid sommartiden, veckor som blir krångliga och rent av ohälsosamma för många människor. Var finns hälsovinsterna? ”Det blir ljusare på kvällen.” Men kära någon! Det blir det ju ändå på våren och sommaren. Statistik visar att antalet hjärtinfarkter ökar i samband med sommartidsomställningen. Jag har också sett att eleverna i skolan presterar sämre efter omställningen eftersom de är trötta.

Det diskuteras runt om i världen om det inte är dags att sluta krångla och bara behålla samma tid året runt om. Jag försöker hitta några positiva aspekter med omställningen, men hittar tyvärr inga, förutom det där med att gnälla lite tillsammans.

När jag pratar med människor runt omkring mig om det här så håller de flesta med mig och de blir glada av att jag engagerar mig i frågan. Måste vi påvisa att det finns ekonomiska vinster med att slopa sommartidsomställningen? Är det först då vi är villiga att besluta om att avskaffa den?

LÄS MER
Förslaget: Sommartid året om

Gör om och gör rätt. Behåll normaltid året om! Det blir ljusare för att det är vår och sommar, för att det blir fler soltimmar under de årstiderna. För att jorden snurrar runt solen och det tar 365 dagar för den att komma runt och under cirka hälften av de dagarna så lutar vi i norr lite närmare solen än under vinterhalvåret. Så enkelt är det. Dagarna blir längre. Varför ska vi då förskjuta tiden, när det blir ljusare på kvällarna ändå? Det har jag aldrig förstått och kommer aldrig att förstå. Och jag mår inte alls bra av det.

Jag vill ha min normaltid kvar – och möta våren i lugn och ro.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro