ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bankerna kan gott vara med och betala för flyktingmottagandet

Göran Greider · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

"Tanken att biståndet skulle halveras för att betala flyktingmottagandet är en omöjlighet. Höj skatten på oss med högre inkomster istället."

Så löd ett meddelande på Twitter häromdagen, och den som skrev det var en person som en gång var påtänkt som ledare för Moderaterna. Han heter Anders Wijkman. Han har också suttit för Kristdemokraterna i EU-parlamentet. Men sedan ett antal år kämpar han framför allt hårt för en bättre klimatpolitik. Jag blev glad när jag såg hans utrop. Regeringen planerar ju nu att använda en allt större del av biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet och den ena goda saken ställs mot den andra.

► LÄS MER: Göran Greider: "Om Vellinge tog emot fler flyktingar skulle många problem vara lösta"

Det solidariska flyktingmottagandet kostar pengar och ska det hela gå bra måste staten nu på allvar investera i allt som behövs omkring det – bostäder, skolor, socialtjänst. Men om pengar skulle tas från biståndsbudgeten kommer fattiga människor att drabbas i andra delar av världen. Och görs besparingarna istället på välfärden i Sverige skulle ojämlikheten mellan fattiga och rika öka här.

Jag tyckte det var bra att sex partier för några veckor sedan kom överens om en blocköverskridande överenskommelse i migrationspolitiken. Det har i sig ett stort värde att ett gemensamt ansvar tas, även om ingen kan vara nöjd med allt i en kompromiss. Kompromissen innebar i princip att tillfälliga uppehållstillstånd byttes mot en jämnare fördelning av flyktingmottagandet mellan kommunerna. Men det var något avgörande som saknades i uppgörelsen: Kravet på att höginkomsttagare ska delta på allvar i finansieringen av det solidariska flyktingmottagandet. De översta skikten kom undan.

Men läget är ju ansträngt. Det borde vara en självklarhet att de som har det bäst ställt bidrar med en större insats. Exempelvis skulle värnskatten kunna fördubblas så att den drar in 8-10 miljarder istället för fyra. Bolagsskatten har i flera omgångar sänkts och det har gjort att bankerna vadar i vinster år efter år och de borde givetvis vara med och betala för flyktingmottagandet.

► LÄS MER: Göran Greider: "Var inte så statsmannamässig, Löfven"

De översta skikten i det svenska samhället har i mer än tio års tid vant sig vid att få allt större privilegier och mer pengar att röra sig med. Slopad fastighetsskatt, slopad förmögenhetsskatt, slopad arvsskatt och en serie jobbskatteavdrag har gynnat de översta tio procenten. Det är dags att de är med och betalar för den solidariska flyktingpolitiken och det solidariska biståndet.

Stefan Löfven borde skällas ut för att han inte ställt sådana krav för en migrationspolitisk överenskommelse, och Anna Kinberg Batra borde rodna för att hon inte, som Anders Wijkman gör, vågar gå i spetsen för en borgerlig uppoffring.

+ Iran, Saudiararabien, Ryssland och USA sitter nu kring ett bord och samtalar om det syriska helvetet. Det är alltid något.

- Det har blivit kallare. Katten vägrar gå ut. Högljutt klagande springer hon över golven.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro