ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Barn och alkohol hör inte ihop

Hillevi Wahl · 24 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Barn och alkohol hör inte ihop. Över huvud taget. Skulle du tycka att det var okej att fröknarna på dagis satt och pimplade vin? Skulle du sätta dig bakom ratten efter en starköl? Nej. Och varför inte? Just det, för att man förlorar omdömet, man får sämre reaktionsförmåga. Därför hör barn och alkohol inte ihop. Alla som har barn vet att ska man rädda ett litet barns huvud så krävs det en reaktionstid på noll komma noll sekunder. Ibland vill mina mammakompisar att jag, som är alkisbarn, ska säga att det är okej att dricka lite grann. Ett glas vin eller ett glas öl ibland. För att slappna av, det är ju inte så lätt att vara mamma alla gånger. Men jag tycker inte det. Och det där begreppet ”lite” är för övrigt väldigt flytande. Jag kan gå på fest och få ont i magen när jag ser hur någon vinglar omkring i högklackat med ett litet barn på höften. Eller när andra kompisar mejlar bilder av sig själva där de står med en bebis i bärsele och ett glas vin i handen för att visa att … ja vadå? Att de fortfarande är kul att umgås med, trots att de har fått barn? Det känns bara helt fel och närmast desperat. Vem är det de försöker bevisa något för? Andra småbarnsalkisar?Vissa säger att jag överreagerar. Det är visst det nya skällsordet. Alla är så himla rädda för att överreagera. ”Hillevi, jag måste fråga dig vad du tycker. Jag kom hem på besök till en gammal kompis jag inte sett på ett tag. Hon satt och ammade sin sjumånaders bebis och var dyngrak. Jag blev alldeles förfärad. Jag har inte kunnat tänka på något annat sedan dess. Tycker du att jag överreagerar?” Nej. Jag tycker att du underreagerar.   Går man omkring och vinglar med ett barn på höften har man per definition alkoholproblem. Och om man ammar när man är full har man grava problem. Dilemmat är väl snarare att folk i omgivningen inte reagerar. Man vill ju inte lägga sig i. Man har ju inte hela bilden klar för sig. Och det är på något sätt förenat med dödsstraff att kritisera någon i hennes modersroll. ”Vad menar du, skulle jag göra någonting som kan skada mitt barn?!” Ja, uppenbarligen.I  senaste numret av tidningen Mama berättar småbarnsmammor om hur svikna och ensamma de känt sig när deras män gått ut på krogen. För att det visst anses som en mänsklig rättighet att få gå och ta sig ett par bärs då och då medan mamman ligger hemma och ammar. ”Jag önskar att det hängde en skylt med ’Småbarnspappor – no thanks’ utanför barerna. Och att det fanns fler på krogen som sa ’Gå hem med dig!’”, säger tvåbarnsmamman Sofia. Hon var nära att lämna sin man för att hon fick ta allt ansvar hemma på kvällarna. Och många kvinnor berättar om samma sak. Småbarnsföräldrar ska inte hänga på krogen. De ska hänga med sina barn. Speciellt så här i sommartider behöver alla barn en trygg – och nykter – hand att hålla i när de ska kryssa mellan alla semesteralkisar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro