ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Barn ska inte rustas till könskrig

Alexandra Pascalidou · 29 Nov 2012
Uppdaterad 29 Nov 2012
Barn ska inte rustas till könskrig

Barn ska inte rustas till könskrig


klar

Artikellänk är kopierad

På krogen häromkvällen passerade jag ett bord fyllt med vinflaskor och skäggiga gubbar. En vanlig syn då de trendiga skäggen dominerar Stockholms krogliv. På vissa finare lunchkrogar sitter det bara kostymer. Kvinnorna har kanske med sig matlåda till jobbet eller så har de inte samma tillgång till feta representationskonton. Men det var något med det där sällskapet som fick mig att backa. 

Vid närmare observation upptäckte jag att det var lösskägg, låtsasmustasch, lånade kavajer och amatörknutna slipsar. Snart insåg jag att det bara var killkamouflerade kvinnor runt bordet. De hade herrmiddag. De visade mig hur de bandagerat brösten, hur de rufsat till håret och klistrat på ansiktsbehåringen. Allt för att få känna hur det känns att få sitta som man på en av stans bästa krogar. 

De berättade att det var så skönt att få slippa se snygg ut, slippa dra in magen, undra över huruvida det uppätna läppstiftet fastnat i mungiporna eller mascaran runnit. De kunde vara högljudda och uppspelta och utagerande utan att omgivningen lyfte på de buskiga ögonbrynen. 

Ett svenskt leksaksföretag provocerade nyligen när de producerade en könsneutral katalog med bilbärande flickebarn och pojkar med famnen full av dockor. ”Könsneutrala kataloger upprör” skriver flera svenska tidningar. På samma sätt som många blev upprörda när kvinnor fick rösträtt eller blev nyhetsankare. 

Det svenska företaget var trots vårt progressiva jämställdhetsarbete inte först i världen med att försöka bryta stereotypa strypsnaror som tidigt fängslar barnen vid deras könsroller. I Chicago öppnades en könsneutral leksaksbutik redan för trettio år sen med målet att inte tränga in flickor i tajta ballerinaklänningar eller fluffiga prinsesskreationer. Brittiska Harrods organiserade tidigare sitt leksaksutbud tematiskt i stället för att separera rosa och blått.

L eken är en mänsklig erfarenhet som gynnar kreativiteten och innovationen. Att avgränsa leken utifrån slentrianmässiga könsuppdelningar är som att behandla barnen som soldater inför ett kommande könskrig där flickorna väntar på att bli räddade av sina piratprinsar och pojkarna beväpnas för strid. När krigshjältarna ligger med sina blödande sår får en barmhärtig sjuksyster rycka in och läka såren. 

Nu är nästa steg att skrota leksaksvapen, förvandla dockorna från de anatomiska anomalier de är till naturliga avbildningar med hängbröst och bjuda in brudarna till herrmiddagar. 

Lyssna på Centrum i P1 Sveriges Radio om Barnfattigdom. + Viktig radio.

– Skandal.I 30 år har den pedofilanklagade jourpappan utnyttjat barn utan att myndigheterna agerat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro