ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Barn tycker att skogen är ofräsch

Hillevi Wahl · 14 Feb 2012
Uppdaterad 17 Feb 2012

När var du och dina barn i skogen senast? Enligt undersökningar har skogsbesöken minskat med en tredjedel på 20 år – och barnens skogsbesök har halverats.

klar

Artikellänk är kopierad

"Vi vågar inte längre släppa ut ungarna”, säger professor Lars Kardell på Statens Lantbruksuniversitet. Han har studerat våra skogsvanor under decennier. När han började forska om skog på sextiotalet hade han helt andra förväntningar.

”Jag trodde att det skulle bli rena trafikstockningar i skogen. Ju mer upplysta människor blev, desto fler skulle söka sig ut i naturen.”

Men så blev det inte. Ungdomar uppger i undersökningar att de inte vill ut i skogen för att ”den är ofräsch” eller ”tråkig – man kan ju inte köpa något där!”. Andra är rädda för skogen, deras föräldrar har lärt dem att det finns fågelinfluensa, smittbärande fästingar eller pedofiler i varenda buske.

”Barnen är överbeskyddade. De får inte gå till skolan eller pulkabacken själva, och då missar de också att hoppa i snöhögar, jaga varandra svettiga, ta en genväg som är en senväg och lära sig hitta. Att låta dem bygga en koja i skogen existerar inte längre. Man kan ju slå sig!”

I stället sitter barnen inne och spelar dataspel och tittar på tv två-tre timmar varje dag, dricker läsk och får ont i hela kroppen. Man kan undra vad som är farligast.

Det är väl ingen hemlighet att jag numera är lite jävig i ämnet, helt skogstokig för att vara ärlig, att jag genom militärträningen lärt mig älska naturen och skogen. Vi är en liten, men växande skara, som älskar att kräla i lera, klättra i träd, brottas i snön och göra situps i en glänta med fågelsång i bakgrunden. Jag skulle så innerligt önska att alla skolbarn också fick köra naturliga träningspass i skogen, att de kunde få lite skrubbsår och blåmärken och komma upp i maxpuls i en vacker skogsbacke. 

Men icke. Om de över huvud taget rör på sig ska det vara schemalagda prestationsaktiviteter på konstgräs och med upplysta banor. Och alla ska skjutsas i bil till och från träningen. För att naturen är – ofräsch och farlig!

Som vanligt gör barnen som vi vuxna gör. Om vi vuxna aldrig hoppar i vattenpölar och kastar oss baklänges i lövhögar – så kommer barnen heller aldrig att våga göra det. Det räcker med att gå ut och närstudera en myrstack eller lyfta på en mossig sten – så stimulerar man barnens fantasi och upptäcker naturens små mirakel tillsammans.

”Det går utmärkt att leva utan skog. Men man missar lite av livets glädjeämnen. I stället hänger man en pelargon utanför fönstret och stoppar en bofink i en bur, så tycker man att man får naturkänsla”, suckar Lars Kardell. 

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Så öppna burarna, kliv ner från löpbanden och ge er ut i världens största och bästa träningslokal: Naturen!

Hjälp utsatta barn Kampanjen ”Vart femte barn” uppmärksammar just nu att 400 000 barn lever hos föräldrar med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Hjälp till att twittra, blogga och sprida budskapet!+

Fyra barn i varje klass Många skolor tror inte att ”vi har sådana problem här”, för att de inte ser de utsatta barnen. Men vart femte barn, det är fyra i varje klass. Dags att vakna – och våga se?–

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro