ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Barnen förtjänar inga våfflor

Stephan Mendel-Enk · 23 Maj 2011
Uppdaterad 23 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I en lekpark där jag brukar vistas säljer de våfflor varje tisdag och torsdag mellan klockan 14 och 17.  Två dagar i veckan ställer sig föräldrar i långa köer för att förse sina barn med våfflor och Mer-paket. Jag har börjat tycka att det är konstigt. De flesta andra medborgare ser på våfflor ungefär som man ser på tårtor och bakelser. Alltså som något man gör sig förtjänt av att få äta; man får dem som belöning när man ätit upp sin mat, fyller år eller slutar på ett jobb. Så är det inte för ungar. De behöver bara befinna sig i en lekpark. Det är allt som krävs av dem. De har inte ens tagit sig dit på egen hand. Någon har rullat dit dem. Sedan har någon lyft upp dem, gungat dem tills de tröttnat och därefter transporterat dem till rutschkanan. Det enda ungarna själva åstadkommit under tiden är snor. För den bedriften anser de sig ha rätt att minsann unna sig lite våffla med grädde och sylt. Småbarn är den enda samhällsgrupp som ständigt premieras utan att ha uträttat någonting. Om de har minsta uns av självkritik kommer de snart själva börja protestera ”mamma det här känns inte rätt. Har man ägnat en timme i lekparken åt att skrika, gråta samt såväl skita som pissa ner sig förtjänar man inga våfflor. För övrigt överväger jag att inom kort kräkas på din jacka.” Överhuvudtaget tycks många av samhällets regler helt sättas ur spel i lekparken. Hos en stor del av övriga världens kvinnor är det till exempel popuärt med smink och accessoarer. Det enda smycke man ser på kvinnorna i lekparken är en nerdrägglad napp i ett snöre om halsen. I resten av världen har kvinnor länge pratat  om sin rätt att ha ett eget liv, att inte bara finnas till för sina barn. I lekparken är det omöjligt att få en kvinna att släppa sin unge med blicken i en sekund. Om de inte har barnen under konstant uppsikt tror de att de kommer snubbla på den centimeterhöga sandlådekanten eller lyckas krossa skallen på den för svenska säkerhetsföreskrifter specialtillverkade mjuka asfalten.Snett bakom mamman och barnet finns ofta en ­lobotomerat leende figur i tvärrandig tröja. Barnet ­brukar referera till den personen som ”pappa”. Han klär sig gärna i cykelhjälm och välknutna skor med ­promenadvänlig sula. Det är en utstyrsel som kan ­beskrivas som ändamålsenlig och praktisk. Den kan också beskrivas som det mest effektiva preventivmedlet i mänsklighetens historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro