ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Barnmorskan: Så stressig är en natt på förlossningen – minut för minut

Tove Broheden · 9 Maj 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017
Barnmorskan Tove Broheden berättar om ett arbetspass på förlossningen. Bilderna är genrebilder och inte tagna på barnmorskans arbetsplats.

Barnmorskan Tove Broheden berättar om ett arbetspass på förlossningen. Bilderna är genrebilder och inte tagna på barnmorskans arbetsplats. Foto: Alamy/IBL/Privat


Under en vanlig natt på jobbet har barnmorskan Tove Broheden så mycket att göra att hon inte hinner äta sina matlåda. Här berättar hon med egna ord om arbetet på en svensk förlossningsavdelning.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det här är en textversion av den här debatten.

Kl 21.00Vårt pass börjar. Ansvarar för två kvinnor, rum 304 och 305.304:an har krystvärkar. Vi hälsar först på 305:an. Säger att vi snart kommer tillbaka.In till 304. Undersöker, småpratar, lugnar. Det ser bra ut. Förbereder för födsel. Handdukar, underlägg, nummerband och en liten mössa.Det går fint framåt, bekräftar och berömmer.

Kl 21.25Ser på displayen att 305 ringer. Undersköterskan smyger ut och tillbaka. En kollega passar 305 så länge.

Kl 21.52Barnet föds. Den lilla gnuggas torr, börjar skrika. Kvinnan får sitt barn i famnen. En stunds stillhet. Ett öga på klockan.

Kl 22.05Klipper navelsträngen. Lirkar ut moderkakan. Känner på livmodern, den drar ihop sig och hårdnar som den ska. Gör rent i sängen, undersöker. Bristning som behöver sys. Plockar fram material och sterila handskar. Bedövar.

Kl. 22.20Undersköterskan går ut med sopor och smutsig tvätt. Kommer tillbaka. 305 är öppen 8 cm. Måste skynda mig.Syr färdigt, plockar undan, känner på livmodern. Bäddar rent, hjälper kvinnan att lägga barnet till bröstet. Ingen tid för amningsstöd.Undersköterskan ordnar fika till familjen.

Kl. 22.55Trycker ner mina papper i fickan, hinner inte skriva journal nu. Spritar händerna, behöver byta byxor. Sveper ett glas saft.

Kl. 23.10Går in på 305. Det går fort nu. Kvinnan är fullt öppen och känner krystvärkar. Ringer undersköterskan, förbereder för födsel. Barnet är några veckor för tidig. Barnläkare informeras.

Kl. 23.56Barnet föds. Kommer inte igång att skrika, går ut med barnet till barnrummet, läkare och sjuksköterska väntar.

Kl. 00.14Tillbaka till 305. Det blöder. Moderkakan sitter fast. Kollega och läkare kommer in. Kvinnan måste till operation. Sätter kateter, kopplar dropp. Snabbt upp till operation.

Kl. 00.47Ner igen. Barnet hud mot hud hos sin pappa. Tröstar och lugnar. Ger honom ringklockan i handen.

Kl. 00.55Sätter mig och skriver journalerna. Sveper ett glas saft.

Kl. 01.15Tillbaka till 304 för efterskötning. Rapport till BB.

Kl. 01.41Går ut till expeditionen. Telefonen ringer hela tiden. “Tove, du får en omföderska med täta värkar”.

Kl. 02.00Skyndar mig att väga och mäta barnet på 305. Den lilla måste få lite extra mat eftersom hon är för tidigt född. Det tar tid att få i barnet mjölkersättningen, måste ha tålamod. Ett öga på klockan.

Kl. 02.23Omföderskan snart här. Hinner jag kissa?

Kl. 02.31Dörrklockan ringer. Hissen ner för att möta upp. Starka, täta värkar. In på 306. Lyssnar på barnets hjärta, kopplar in lustgas. Förbereder för födsel.

Kl. 02.54305 är klar på operation, familjen måste flyttas till BB direkt, vi har inga lediga rum. Hinner inte få fika, inte säga hejdå.

Kl. 02.58Skriver klart 305:ans journal inne hos 306:an. Vill inte lämna henne nu.

Kl. 03.12Barnet föds. Mor och barn mår bra. Gör rent och plockar undan.

Kl. 03.47Sätter mig och skriver journal. Byter byxor igen.

Kl. 04.04Jag slänger min matlåda som ligger kvar i väskan. Ingen idé att äta nu.Sveper ett glas saft. Telefonen ringer.

Kl. 04.25“Tove, kan du ta en patient till?”

Tove Broheden

pil
Om debattören

• Namn: Tove Broheden.• Gör: Barnmorska.• Ålder: 37 år.• Ort: Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Tove Broheden
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro