ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Barnparadisen" är studier i dåligt föräldraskap

Hillevi Wahl · 7 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Astrid Lindgren skulle gråta om hon såg vad som utspelade sig i hennes egen värld i Vimmerby. Eller på Gröna Lund, Kolmården eller vilket annat ”barnparadis” som helst.Ett välklätt par från Stockholm hade åkt ner till Astrid Lindgrens värld i sin jeep. Tydligen hade de satt sin treåriga flicka i intensiv potträning. Vilket innebar att de med våld tryckte ner flickan på en potta mellan bilarna på parkeringen och krävde att hon skulle kissa inför de andra besökarna.

Flickan vägrade naturligtvis, vem hade inte gjort det? Men föräldrarna fortsatte att skälla på henne och hålla fast henne på pottan. När flickan började gråta överlade föräldrarna med varandra: ”Visst stod det i boken att det var viktigt att markera?””Ja, just det.”Alltså låste de in flickan i jeepen och gick därifrån. Den förtvivlade flickan höll på att riva hela bilen.Föräldrarna hade gömt sig bakom ett plank. Efter någon minut sa de:”Så där ja, nu har vi markerat”, och gick tillbaka.”Det var bland det värsta jag har sett!” sa min väninna.När hon ifrågasatte behandlingen av flickan sa de bara att det där skulle hon minsann inte lägga sig i.Och hela Gröna Lund och Kolmården är som gigantiska psykologiska studier i dåligt föräldraskap där mammor och pappor oupphörligen skäller ut varandra inför barnen, barnen snurrar runt som helikoptrar på speed av allt socker och skitmat de tvingas äta – och sedan får barnen utskällningar för att de hellre vill leka en liten stund till än stå i en jättelång kö till matserveringen i Bamses värld.Och ständigt upprepas det nya mantrat inom föräldravärlden: ”Det är viktigt att markera!”Ibland undrar jag varför somliga åker i väg till dessa ställen. Är det verkligen för barnens skull, eller är det för att de vuxna vill kunna pricka av ett visst antal barnaktiviteter per sommar? För att de ska ha något att skryta med när de kommer hem? För att samla mamma- och pappapoäng?

Redan 1946 skrev Astrid Lindgren ett debattinlägg i tidningen Husmodern om en mamma som hotade sin son: ”Om du inte kommer nu genast så går jag ifrån dig och kommer aldrig mer igen. Och så kommer polisen och tar dig!””Första villkoret, om man vill ha ett harmoniskt och ’väluppfostrat’ barn, det är att se till att barnet lever i trygghet”, skrev Astrid.Borde inte den texten tryckas upp på broschyrerna till Astrid Lindgrens värld?

+ ”Stora sexboken” av Helene Delilah och Malinda Flodman. Flatornas insiderguide till ett bra sexliv. Ett lyft för alla kvinnor, såväl hetero som homo.

– Leif GW Perssons påhopp på kvinnliga deckarförfattare. Det har nog gått några säkringar i det proppskåpet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro