ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Barnvagnar och caffe latte retar

Stephan Mendel-Enk · 13 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Folk verkar ha ett mycket komplicerat förhållande till caffe latte. Alla dricker det. Alla hatar alla andra som gör det. Det finns ingen dryck som gjort sådan kometkarriär i svensk matkultur. Det finns ingen dryck som skapat så många skällsord: Lattevänster, lattemammor, lattepappor. Motståndet mot framför allt lattemammorna är så stort att det enligt en artikel jag läst i någon affärstidning håller på att slå undan benen för hela den enorma caffelattetrenden. Folk vill inte förknippas med lattemammorna och deras innercitylivsstil när de beställer kaffe. Internet är fullt av bloggare som varje dag retar sig på lattemammornas shopping och snygga barnvagnar.

Till och med i övrigt genombeskedliga människor, som kvinnorna på barnavårdscentralen, känner sig fria att håna lattemammorna. När vårt första barn kommit var vi hos en som klagade över att det, framför allt i stora städer, tyvärr fanns föräldrar som var mer intresserade av att fika och köpa dyra kläder till barnen än att sköta deras hygien. Jag förstår inte den här hetsen. Av alla mammavarianter genom historien tycker jag att lattemamman tillhör de bättre.   Det räcker med att kolla på bilderna i en väntabarn-bok för att bli påmind om alternativet. Där ser mammorna fortfarande ut som alla svenska mammor gjorde innan lattemamman uppfanns. Tvärrandiga tröjor, snickarbyxor och fuktigt hårfäste.  De är konstant höggravida och – som en konsekvens av att de går upp 200 kilo i samma sekund som de befruktas – konstant andfådda. De har rödviolett färg i ansiktet och minns inte när de senast andades med munnen stängd. De går helst inte på stan, men kan tänka sig kortare promenader runt kvarteret med sina klumpiga tvillingvagnar. Blir de hungriga  plockar de fram ett grönt äpple ur sin ryggsäck som de tuggar högljutt på med en min som säger att man minsann har rätt att smaska hur mycket man vill när man är gravid.

Så fort de kommer hem lägger de sig grensle över en sackosäck där de sedan ligger kvar tills det är dags att vältras över i sängen. Det är så här lattemammahatarna tycker att mammor bör se ut och bete sig. De tycker att alla avsteg från deras ideal är tecken på att samhället blivit för ytligt och de kommer inte att sluta gnälla förrän surhetsgraden i mammornas kaffemuggar åter är på nukleär nivå.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro