ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Behandla inte barn som Svarte Petter

Hillevi Wahl · 24 Mar 2015
Uppdaterad 24 Mar 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Men hur pratar man med barn? Den frågan får vi ofta. Vi, som försöker få vuxna att tala med barn och unga om jobbiga saker, som sorg, sjukdom, ångest, mobbning eller föräldrar som mår dåligt. ”Tänk om jag säger fel saker. Tänk om jag gör allting värre!”

Jamen gör inte det då, vill jag säga. Lyssna, bekräfta och fråga med respektfull nyfikenhet. Det är inte svårare än så.

Det allra viktigaste är att inte rygga tillbaka, att inte stöta ut någon ur flocken. Det är när man blir utstött som smärtan blir ofantligt mycket större.

Ta in människan i flocken, lägg en lätt hand på barnets arm, luta dig framåt och säg: Jaha, vad bra att du berättar det för mig. Kan du förklara mer, om hur du tänker kring detta?

Lyssna. Bekräfta. Finns kvar. Det räcker så långt.

Det finns en enorm beröringsskräck inför barn med svårigheter. Kanske för att bara 33 procent av de svenska skolorna har en handlingsplan om de upptäcker att ett barn far illa.

Resten får uppfinna hjulet varje gång.

Vilket är rätt korkat, för hjulet finns redan. 

Alla vuxna borde ha en inbyggd handlingsplan om vi möter barn och unga i sorg eller smärta. Varje gång jag föreläser för högstadieelever berättar barnen om sexövergrepp, självmordstankar, missbruk i familjen, svåra fobier, ätstörningar och självskadebeteende. Ofta är jag den första de vågar öppna sig för, för de tror inte att de vuxna omkring dem klarar av att höra vad de har att säga.

När jag informerar skolpersonalen om barnens allvarligaste problem så är det som om de vuxna plötsligt sitter med Svarte Petter på hand. De får panik och bollar vidare så fort det bara går till BUP, socialtjänsten eller polisen. Fort, innan Svarte Petter bränns fast i deras egna händer. Men om ni bara hade tagit er tid att lyssna, vill jag ropa.

Då hade ni insett rätt snabbt att ingen av de här barnen är någon Svarte Petter! Tvärtom, de är era läromästare. Om ni bara kan släppa taget om er egen rädsla en stund och följa dem på vägen, så kommer ni få så otroligt mycket insikter och redskap att använda er av i er egen vardag. De kan lära er vad de behöver. Tillsammans kan ni hitta rätt och du kommer att stå starkare rustad inför nästa barn du möter. Så. Vi tar det igen: Lyssna, bekräfta och fråga med respektfull nyfikenhet. Repeat.

+ Kors vilken värvning! Anna Carlstedt föreslås bli ny ordförande för Röda Korset. Hurra! Bättre människa finns inte. Där kan vi snacka om en orädd människa som förstår att se och lyssna.

- Psykvård i kris. Uppdrag gransknings reportage om psykiskt sjuka som lämnas på gatan får mig att gråta. Vi måste ha råd med vårdplatser för de som behöver. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro