ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Beslutet förstör liv – varför är ni så tysta?

Tanvir Mansur · 12 Aug 2016
Uppdaterad 15 Aug 2016

“När jag hörde om riksdagens beslut, då hade jag ingen lust att fortsätta lära mig svenska, berättade en av de som protesterar, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

En liten pojke springer fram och tillbaka med sin syster på Mynttorget i Stockholm. De skrattar och poserar när jag fotar. Sen vill de se bilderna och scrollar fram och tillbaka i min telefon. De klickar på papperskorgssymbolen för att ta bort bilderna som inte blev snygga. Deras pappa berättar att de tycker om att fota.

Vi står på torget utanför riksdagen där asylsökande som kom förra året har protesterat i snart två veckor. Jag sätter mig med dem. De flesta kommer från Syrien och bor på olika platser i Sverige. De är nära 200 personer och står med banderoller, plakat och svenska flaggor. När de anlände till Sverige kunde de söka uppehållstillstånd enligt de gamla reglerna. Men ett år senare, beslutade riksdagen att deras ärenden ska gå under de nya asyllagarna.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Därför måste vi vara förebilder

Trots att alla expertorganisationer var kritiska, beslutade riksdagen att göra om asylreglerna. Under de kommande tre åren ska bara tillfälliga uppehållstillstånd utfärdas. Trots att det innebär att Migrationsverket får göra dubbelt så mycket arbete. De begränsar rätten till återförening för familjer. Dessutom måste de asylsökande skaffa jobb så snabbt som möjligt innan tillståndet löper ut. Det kommer leda till att akademiker tar mindre kvalificerade arbeten och tränger undan de som annars hade sökt de jobben. Annars blir de ju utvisade. De nya lagarna gäller alla vars ärenden registrerades hos Migrationsverket efter den 24 november förra året. “Vi kom före 24 nov”, står det på demonstranternas banderoller.

“När jag hörde om riksdagens beslut, då hade jag ingen lust att fortsätta lära mig svenska”, berättade en av de som protesterar. Hon bor i en liten ort i Småland. Hon kan inte gå på SFI-lektioner eftersom hon saknar personnummer. Hon berättar med sin akademiska engelska om hur hon lär sig svenska genom Youtube och egna böcker. Hon var lärare i Aleppo i Syrien. Den belägrade staden där befolkningen måste ducka från bomber varje dag och där maten har tagit slut. Vilket öde. Hon berättar att hon alltid har gillat Sverige, även när hon bodde där. Men när det här beslutet kom blev hon ledsen. Det blev jag med.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Regeringen är alldeles för tyst om Turkiets övergrepp

Under de veckor som de har stått utanför riksdagen har få etablerade organisationer deltagit i deras manifestation. De har fått väldigt lite stöd från civilsamhället och aktivister . Var är alla fackföreningar, partier och myndigheter som kritiserade riksdagens beslut? Var är politikerna som säger sig stå upp för asylrätten ? Varför sitter de inte här och pratar med de som drabbas av deras beslut?

Barnen fick välja ut det bästa fotot från min mobil. På bilden sitter deras pappa på marken och kramar om dem. De gör fåniga miner, skrattar och tittar in i kameran. Bakom finns en stor svensk flagga. Jag vill säga att de är hemma nu. Att allting kommer bli bra. Jag hoppas verkligen det.

+ Stryktålighet. De som demonstrerar har tagit sig igenom en kontinent, genom hav och land och är beredda att stå kvar länge.

- Medierna har inte tagit upp deras manifestation tillräckligt mycket. Istället för att fokusera på Sverigedemokraternas uttalanden, borde vi lyssna på vad demonstranterna har att säga.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro