ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Besviket i Gamergate-skandalens kölvatten

Åsa Larsson · 24 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

NÄTKOLUMN: Höstens bittra Gamergate-fejd i spelvärlden har lämnat ganska många besvikna, antingen på andra människor, spelföretag eller hjältar som fallit i ens ögon.

Spelutvecklaren Zoe Quinn, fixpunkten i Gamergate-skandalen, var okänd innan hon blev "internets mest hatade person" och har beskrivit det surrealistiska i att vilt främmande människor började förfölja henne och kommentera hennes sexliv.

Quinn ger en bra bild av stunden när hon såg Hollywood-stjärnan Adam Baldwin (känd från kultserien Firefly) skriva om PK-fasoner i spel och om henne på Twitter:

"Vet du hur konstigt det är att se en skådespelare från en tv-serie som du älskar länka till konspirationsvideor om hur ditt sexliv på något sätt förstör dataspel?", skriver hon.

Baldwin myntade begreppet Gamergate och har sedan dess varit rörelsens mest högprofilerade förespråkare.

Om besvikelsen över hans val av sida är stor bland de som tycker att Gamergate-rörelsen är en kvinnofientlig röra så har Gamergate-förespråkarna själva desto fler att vara besvikna på – spelskapare, serietecknare, skådespelare och författare.

Det finns till och med en sorgetråd på nätet där Gamergate-rörelsens medlemmar går igenom vilka de hade hoppats skulle vara på deras sida.

Efter varje namn, ett nedslaget ögonblick och sedan förskjuts personen vars verk man uppskattat, med ett "jaja, hen är en jävla fitta". 

Besvikelse har varit höstens tema även i Sverige, där kvinnliga gamers efterlyst spelföretagens tydliga markering mot trakasserier och hot.

I allt mörker är lätt att glömma vad spelvärlden kan vara. Spel i sig är roligt. Om du inte spelar spel så missar du något. Och världen runt spelen är en lustfylld plats, en arena för kreativitet och skapande. Nördarna själva kännetecknas av passion och omsorg för sina hobbies.

Den här hösten har det vänts på många stenar i spelvärlden, det är många röster som talar och destruktiva krafter har mötts av mobilisering.

Det kan vara tecken på att spelvärlden, som det levande gemensamma rum det är, håller på att mogna.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro