ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Björklund: Polisen måste ges förutsättningar att klara sin uppgift

Jan Björklund (L) · 5 Mar 2017
Uppdaterad 5 Mar 2017

Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Sandberg/TT


Den stora polisreformen var en god tanke om en polis som skulle bli mer effektiv men i stället har det blivit precis tvärtom. Nu är det dags att Anders Ygeman lyssnar på de poliser som arbetar ute i verkligheten, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

112 för de flesta av oss betyder det trygghet. Att kunna ringa 112 och veta att samhället finns vid vår sida när vi behöver det som allra mest; att polis, brandkår och ambulans kommer till undsättning när olyckan är framme.

Rättssamhället är en liberal skapelse som kom till för att försvara människors frihet. Utan en fungerande rättsstat råder djungelns lag där den starkaste vinner. När polisen inte klarar av att skydda medborgarna tar kriminella över gator och torg. Rättsstaten är de utsattas bästa vän.

I dag är det svenska rättssamhället mycket trängt. Det finns förorter där stenkastning mot polis och ambulans är vardag och där det pågår en ständig kamp mellan rättssamhälle och ligistgäng. Förorter där den religiösa extremismen gror och där den ordinarie polisen ersatts av självutnämnda moralpoliser som förtrycker kvinnor och inför påbud hur de ska klä sig och leva sitt liv. På mindre orter har polisstationen lagt ner, människor väntar på en polis som inte kommer. Kvinnor som inte vågar gå hem ensamma på kvällen av rädsla för att utsättas för brott. Butiksjobbare som är rädda för att bli rånade. Det är många som upplever att rättssamhället inte finns där när de behöver det.

Det är en mycket allvarlig samhällsutveckling. Jag har den senaste tiden åkt runt och träffat poliser på alla nivåer, från chefer till polisen i yttre tjänst. De vittnar om den svenska poliskrisen som är ett faktum. Utredningshögarna växer, antalet anmälda brott ökar samtidigt som antalet uppklarade brott minskar. Otryggheten ökar också. Polisen mäktar inte med.

Den stora polisreformen var en god tanke om en poliskår som skulle bli mer effektiv och komma närmare medborgarna. Men under den rödgröna regeringens ledning, med Anders Ygeman som ytterst ansvarig, har det blivit precis tvärtom. Polisen har byråkratiserats, resurser sugs från det lokala polisarbetet upp i organisationen. Färre poliser jobbar i yttre tjänst. Specialenheter har slagits sönder. Oklarhet råder om vem som fattar beslut. Centraliseringen har gått för långt. Brottsligheten är lokal och både resurser och mandat måste flyttas ner till den lokala nivån.

Anders Ygeman borde lyssna på de ute i verksamheten som vet hur verkligheten för polisen ser ut. Jag har själv mött uppgivenheten och frustrationen hos poliser som inte känner att de har förutsättningar att klara sin uppgift. Det behövs fler poliser, polisen behöver bättre arbetsvillkor och det ska löna sig mer att jobba i yttre tjänst.

Att återupprätta rättssamhället är centralt för Sverige och för en liberal samhällsutveckling. Otrygga människor är ofria människor. Det är trygghet som ger frihet. Därför är uppgiften att återupprätta rättssamhället ett uppdrag som vi i Liberalerna ser som vår huvuduppgift framöver. De förebyggande insatserna är också centrala och det allra viktigaste i detta är en fungerande integrationspolitik.

Varje dag går tusentals poliser till jobbet för att ge människor trygghet, de är våra hjältar och ska ha allt vårt stöd. Men de måste ges förutsättningar att klara sin uppgift. Det som håller ihop vårt samhälle är tilliten både till varandra och till att det gemensamma finns till hands när människor behöver hjälp. Utan ett fungerande rättssamhälle riskerar samhället att slitas isär. Det är dags att regeringen agerar för att se till att det inte blir så.

Jan Björklund, partiledare (L)

pil
Fakta om debattören

• född 1962 i Skene utanför Borås

• partiledare för Liberalerna sedan 2007

• var tidigare utbildningsminister

pil
Fakta om debatten

• Hoten och våldet mot polisen har ändrat karaktär de senaste åren till att bli mer systemhotande, anser polisens nationella huvudskyddsombud.

• Siffror från Arbetsmiljöverket visar att antalet anmälningar till myndigheten om fysiskt våld mot polisen ökade från 52 år 2015 till 86 förra året.

• Andelen personer som känner sig otrygga när de går ut ensamma sent på kvällen i det egna bostadsområdet har ökat från 15 procent år 2015 till 19 procent 2016.

Källa:  Arbetsmiljöverket, TT, BRÅ/Nationella trygghetsundersökningen

klar

Artikellänk är kopierad

Jan Björklund (L)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro