ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Bland skjulen finns de självständiga"

Boris Benulic · 4 Dec 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ni har väl sett de där bilderna på tandpetartunna barn med ögon som sopptallrikar? De verkar stå på vad som är en sopptipp där allt det allra äckligaste avfallet hamnat – det avfall som inte släpps in på alla andra soptippar i världen. Misär, misär, och det antas ju alltid sälja.   Det är därför svenska journalister i tredje världen gärna då och dååker ut till närmaste storstadsslum.

Där vandrar de runt bland skjul byggda av fårtarmar, pappkartonger, masonit, plywood – eller om ägaren till slumkåken haft tumme med någon däruppe – korrugerad plåt.Och så berättas det i reportaget om att det inte finns vatten, avlopp eller elektricitet. Skolor och sjukvård är lika vanligt förekommande som restauranger med en stjärna i Guide Michelin.Och allt är globaliseringens fel som drivit de lyckliga bönderna från deras jordbruk från byarna in till de stora städernas utkanter.

Men det där är ju bara nys. Istället för att läsa alla dessa snyftreportage om favelas och kåkstäder ska du läsa FN:s State of world population report 2007. Det kan verka tråkigare än de reportage vi nyss pratade om "men jag lovar dig", den här byråkratrapporten är väldigt upplivande läsning. Här konstateras att minst tio procent av minskningen av fattigdomen i världen beror på att människor flyttat från landsbygden in till städerna. I Brasilien tjänar två tredjedelar av dem som flyttar in i slummens kåkstäder mer pengar än de tjänat när de bodde på landsbygden.

Snart, kanske strax efter nyåret, kommer för första gången merpartens av världens befolkning att bo i städer och av den snabbaste tillväxten står slumområdena för. 1990 bodde 700 miljoner där, i dag närmare en miljard, om tio år en och en halv miljard. Det är bra. Slummens tillväxt är också välfärdens tillväxt. Det visar all statistik. De som flyttar till kåkstäder har det bättre i dag än de hade det innan flytten.

Och dessa människor som ryckt upp sina bopålar och tagit med sig familjen in till storstadens lovande och lockande ljus upplevs av överheten som ett hot. För bland skjulen finns upprorsmakarna, de självständiga och starka själarna, det är därför de flyttat och det är just därför Robert Mugabe låtit bulldozers rasera Harares kåkstäder. Där finns oppositionens starkaste fästen.

Så nästa gång du läser ett reportage från en kåkstad – le litet lyckligt. Mänskligheten rör sig framåt. Vi ger oss inte.

+ Valet i Venezuela stoppade marschen mot diktatur Valet i Ryssland innebar en fortsatt marsch mot diktatur

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro