ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bli lika smart som din mobil

Hillevi Wahl · 19 Nov 2013
Uppdaterad 20 Nov 2013
Kolumn: Hillevi Wahl

Kolumn: Hillevi Wahl


klar

Artikellänk är kopierad

HILLEVI WAHL. Nu har det gått snart en månad sedan varningsrapporten från psykologer kring föräldrars mobilfipplande kom. Hela tiden dyker det upp nya mobillarm. Senast var det barnmorskorna i Växjö som oroade sig om att föräldrar inte har fokus på sina nyfödda bebisar längre, de ägnar sig mer åt sina mobiler och surfplattor.

”Mammorna har sina telefoner tillgängliga och när det plingar i den blir de nyfikna och det tar uppmärksamheten direkt, inte minst när de ammar sina barn”, säger Camilla Karlsson som är avdelningschef på BB i Växjö.

Jag blir lite beklämd över det. För jag minns mina amningsperioder som just en tid till eftertanke. Att få lyssna till bebisens belåtna kluckande och låta tankarna få sväva fritt ut i universum medan underverket låg och åt och tittade med sina stora ögon på mig. Som om jag visste allting. Det gjorde jag såklart inte, men det är ändå ingen slump att jag skrev fyra böcker under barnens första år. 

Efter min förra kolumn kring mobilstressen och behovet av att införa en vilodag från de smarta telefonerna fick jag en mängd intressanta kommentarer. Förvånansvärt många föräldrar skrev att de skämdes över sitt beroende. 

”Jag känner självförakt. Jag äcklas av mitt mobilberoende. Det är så jäkla osunt. Det går aldrig mer än en timme mellan pillandet. Det är så stört.”, skrev en förälder.

Även Filosofiska rummet i radions P 1 ägnade en timme åt ämnet. Enligt ny statistik kollar vi mobilen 150 gånger om dagen. Mobilen är det första vi vidrör på morgonen och det sista vi rör vid på kvällen – förmodligen mycket mer än vi rör vår partner. Självklart måste detta göra något med oss, rent socialt. 

Ann Heberlein berättade i programmet om att hon inte bara ser mammor och pappor som hellre tittar på sin mobil än bebisen i barnvagnen – barnen tar såklart efter oss vuxna och numera sitter tonårsbrudarna i stallet och instagrammar på hästryggen.

På något sätt klarar vi inte av att hantera mikropauser i tillvaron längre, kommenterade Anders Mildner. Så fort vi får en vilopaus i rulltrappan, Ica-kön eller på hästryggen, så måste vi ta upp telefonen. 

I Frankrike kan man nu se hur allt fler försöker frigöra sig från mobiltelefonernas makt över våra liv. Många svenskar uppger också att de planerar att ta en vilomånad från Instagram, Facebook och Twitter. Får man tro trendspanarna kan de vita mobilmånaderna vara det nya svarta inför 2014. Eller som ”stressdoktorn” och beteendevetaren Tomas Danielsson säger i Svenska Dagbladet:

”Vi måste bli lika smarta som våra telefoner, som stänger av sig när batteriet är slut. Många kompetenta människor går sönder när de aldrig får tid till paus eller reflektion.”

+ Sov gott! Journalisten Björn Hedensjö har i sin jakt på den perfekta natten intervjuat ledande sömnforskare och stött på många missuppfattningar men också livsviktiga fakta om sömn. Resultatet är den pigga boken En perfekt natt (Volante förlag). 

– Ölreklam åt barn. Hur tänkte Astrid Lindgrens barnsjukhus när de tillät alkoholreklam på barnens leksak, ett fotbollsspel i väntrummet på endokrinologen? Det strider inte bara mot alkohollagen utan också mot allt sunt förnuft.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro