ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Blockader brukar stärka härskarna

Johan Norberg · 2 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det dröjer innan vi vet vad som egentligen hände när israeliska soldater bordade konvojen till Gaza. Det står allt mer klart att de inte mötte någon syjunta.

Men oavsett hur mycket "fredsaktivisterna" högg och sköt mot soldaterna kan inget ursäkta Israels blodbad.

Frågan är varför Israel och Egypten fortsätter att blockera Gaza. Blockaden försvaras med att islamisterna i det styrande Hamas inte ska få tag på vapen och material som kan användas för att angripa israeler. Det kanske förklarar varför cement stoppas vid gränsen, men frågan är om sylt, choklad, leksaker, musikinstrument och kylskåp verkligen är militära hot.

Den verkliga avsikten är att knäcka Hamas. Det är en begriplig målsättning. Hamas är en antisemitisk organisation som vill utplåna Israel och har genomfört terrorangrepp mot civila i stor skala. Men blockader drabbar främst civilbefolkningen. Ekonomin har kollapsat, massarbetslöshet råder och 80 procent av Gazaborna är beroende av mathjälp, enligt Amnesty.

Blockader brukar paradoxalt nog ofta stärka härskarna. De ger dem en chans att skylla alla problem på omvärlden samtidigt som de kan berika sig genom att kontrollera smuggelrutterna. Se bara på hur Kubas despot Castro har kunnat behålla makten genom att skylla allt dåligt på USA:s bojkott.

Enligt en brittisk rapport får Gaza bara importera 73 av de 4 000 varor som säljs i området. Resten smugglas in genom flera hundra tunnlar från Egypten. Vissa är så stora att bilar kan köras igenom. Affärsmän som följer lagen konkurreras ut av brottslingar och av Hamas.

Men det värsta med bojkotten är att det saboterar den handel över gränserna som kan etablera kontakter och vänskap. "Oxen mäklade fred" som svenskarna i gränstrakterna sade på 1500-talet när de i hemlighet slöt fred med danska byar för att handeln med boskap skulle kunna fortgå fritt. Det är dåligt för affärerna att döda kunderna.

Israel bidrar i stället till att grannarna är bittra, utarmade och känner att de inte har något att förlora. Finns det någon som tror att Israel långsiktigt blir säkrare av det?+ Robin Söderling är Sveriges främsta tennisspelare någonsin.

– Alla de som försöker skuldbelägga alla judar för Israels övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro