ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Bloggar är det enda ljuset på mediahimlen"

metro · 26 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ERIKA AUGUSTINSSON Den svenska journalistiken modell 2007 är ett pinsamt fiasko. Förklädd till någon sorts objektiv tredje statsmakt försöker journalister få vanligt folk att tro att de granskar, avslöjar och säger sanningen. Men vem i dag tror att det finns en enda objektiv sanning? Och vem tror att försäljningssiffror, tittarsiffror, nätverk och kompistryck inte styr innehållet i det som rapporteras?

I det senaste numret av Media i fokus ritar man upp en karta över de svenska mediefamiljerna, och det är skrämmande läsning. Alla som jobbar i svenska medier är släkt, umgås med varandra eller är ihop, gifta eller skilda. Våra största mediehus går ihop i en sörja av inavel där alla ligger med alla.

När branschtidningen Resumé listar dem som setts och hörts mest i medierna under 2006 är det samma trötta ansikten som dyker upp. Det är människor som sagt samma sak de senaste tio åren och är säkra kort i en medievärld som endast består av svart eller vitt och där man inte har tid för några överraskningar.Sedan har vi dem som får tycka och blanda sig i utan att ha gjort ett skit eller har burit sig åt som skit. Eller som är kända för att vara kända. Eller känner någon som känner någon … Ja, ni förstår min poäng.Det enda ljuset på en homogen mediehimmel är bloggar och den nya medborgarjournalistiken. Så kallad citizen journalism bygger på att ett fåtal experter, ”tyckare” eller journalister inte är representativa i ett samhälle som bygger på en mängd olika åsikter och berättelser. På samma sätt som encyklopedin Wikipedia byggts upp handlar det om att fler människor tillsammans har mer rätt än enstaka etablerade expertröster. Fem myror är alltid fler än fyra elefanter.

I Sverige har precis plattformen Digital I dag startats, som är en arena för medborgarjournalistik om ämnena informations- och kommunikationsfrihet. Medborgarjournalistik dök i samband med internets födelse som ett svar på traditionella mediers oförmåga att beskriva verkligheten som många ser den och har på allvar utmanat de stora mediehusen när det gäller tillgång till information. Visst vann Expressen Grävande journalisters pris Guldspaden i helgen för sitt avslöjande om Boreliusaffären. Men det var bloggaren Magnus Ljungkvist som stod för det första och riktiga scoopet. En skandal som lett till att kategorin Medborgarjournalistik troligtvis kommer att finnas med på nästa års prisutdelning. Pinsamt vore det annars.

+ Europeiska medborgarråd i hela Europa. Äntligen har EU:s invånare fått chansen att berätta för makthavarna om hur de ser på framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro