ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bögar okej om de stannar i garderoben?

Johan Norberg · 8 Jun 2011
Uppdaterad 8 Jun 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag gillar marknadsekonomi och ogillar socialism, och jag uppskattar företagande, sekelskiftesarkitektur och afternoon tea. Så på många vis är jag nog ”borgerlig”. Ändå skyr jag begreppet. Alltför ofta känns det som en synonym till inskränkt. Och om jag tvingades sammanfatta varför i tre ord skulle det bli: Roland. Poirier. Martinsson.

Han är en konservativ kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida som tycks tro att renässansen bara hände andra människor. Med stor entusiasm talar han för censur och ifrågasätter aborträtten. Han dikterar vad som krävs för att man ska få definieras som borgerlig, och han gör det så snävt att det bara passar in på honom och några hårdföra kristdemokrater. Och alla andra är vänsterextrema liberaltalibaner.

Nu senast skrev Poirier Martinsson att den enda rätta borgerliga åsikten är att inte delta i Pride, sommarfestivalen i Stockholm som riktar sig främst till homo- och bisexuella, transpersoner och queera . Man har nämligen inte ”rätten att ägna sig åt det privata inför andra människor, att kräva tolerans för sin förmenta frigjordhet”. Han skriver att man får vara sexuellt avvikande – men då får man hålla det privat.

Bögar är alltså okej, så länge de stannar i garderoben.

Det är en vedervärdig uppmaning. Pride startades för att staten har förföljt homosexuella, fängslat dem och spärrat in dem på mentalsjukhus, och i vår egen tid har våra politiker förbjudit dem att bilda familj. De har mobbats i skolan, trakasserats på arbetsplatser och misshandlats på gator. Att då ta plats i det offentliga rummet är att bekämpa den statliga diskrimineringen, och det är ett sätt att visa för hundratusentals utsatta att du är inte konstig, du är inte ensam, du behöver inte skämmas. Det kan rädda självkänslan. Det kan rädda liv.

Poirier Martinsson är katolik. Det är en tro som till numerären nog är mer avvikande än de sexuella minoriteter han har såna problem med. Varför kan man inte med lika stor rätt säga åt honom att fortsätta tro, men gör det privat? Sluta skriv artiklar och uppföra kyrkor och predika ert budskap. Om Poirier Martinssons uppfattning är att vi ska slippa se och höra sånt som är stötande för många borde han vara den första att kliva in i garderoben.

Twitter, det var ju inte så dumt, trots allt. #nybörjareGrekland går strax i konkurs. Det kan bli blodigt.+

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro