ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Bojkotta inte – vi behövs i Almedalen och på Bokmässan

Mina Dennert · 21 Jun 2017
Uppdaterad 21 Jun 2017
När jag hör om bojkotter så tänker jag också på att flytta. Jag inser hur mycket trevligare det skulle vara hos dem som hittat på sina egna alternativ. Jag är helt hemma där. Alla tycker precis som jag, skriver Mina Dennert.

När jag hör om bojkotter så tänker jag också på att flytta. Jag inser hur mycket trevligare det skulle vara hos dem som hittat på sina egna alternativ. Jag är helt hemma där. Alla tycker precis som jag, skriver Mina Dennert. Foto: Jonatan Fernström och TT


Har hatet verkligen försvunnit bara för att jag slipper se det? För att jag slipper prata med dem som hatar? Tyvärr funkar det inte så. Istället har högerextremismen vuxit sig starkare i bristen på motstånd, därför behövs vi på Bokmässan och i Almedalen, skriver Mina Dennert, grundare av #jagärhär.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är de som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag umgicks med nazister på högstadiet. Inte för att jag sympatiserade med dem utan för att det inte fanns några andra att vara med, åtminstone kändes det så för mitt fjortonåriga jag. Mina vänner, min pojkvän, plötsligt gick alla omkring med bombarjackor och sprayade hakkors på väggarna.

Första gången jag hörde om BSS, Bevara Sverige Svenskt, en av dåtidens högerextrema grupper, var på sommarlovet innan jag började åttan. På vårterminen var jag tvungen att fly mina plågoandar efter upprepade övergrepp, fysiska och psykiska.Det hade tagit mindre än ett år att radikalisera ett helt samhälles unga. Skolledningen och de vuxna gjorde ingenting för att stoppa det som hände. Högerextremism ansågs inte vara ett problem i utkanten till en av Europas mest segregerade städer. Vi var för få som blev utsatta och hatet alltför normalt och välbekant.

Många vänner kom iväg senare, de utbildade sig och reste. Men de som blev kvar har inte ändrat sig. Jag ser dem ibland på Facebook när jag kämpar mot näthatet.

Att stanna kvar. Att vara den som inte kom iväg. Synonymt med bruksorter som dör. Landsbygden som ödeläggs. Att vara den som inte har ett val. De som kan, ger sig av. Den som är oönskad, blir kvar. Det är som med skolvalet. De som har möjlighet flyttar på barnen. Skolorna blir sämre och barnen som blir kvar har ingen längre som kan kämpa för dem.Det är den som gör slut som kommer ut som vinnare.

Högerextremas medverkan på Bokmässan i Göteborg har fått många att ifrågasätta sin relation till arrangemanget. Många har redan gjort slut. Och flykten därifrån är ett tydligt sätt att göra motstånd.Detsamma gäller Almedalen och att högerextrema tillåts sprida sin propaganda där. Hur gick det till? En rasist på släktmiddagen, tack och adjö. Vi har annat att göra med vår värdefulla tid.

Jag har också hanterat hatet på det sättet. Jag har flyttat på mig.Jag har klickat bort. Jag vill inte vara den som är kvar med hatet. Den som inte kom undan.

Och när jag hör om bojkotter så tänker jag också på att flytta. Jag inser hur mycket trevligare det skulle vara hos dem som hittat på sina egna alternativ. Jag är helt hemma där. Alla tycker precis som jag. Och jag slipper ta fajten med rasister.

Men vad ska vi prata om där? Vi som redan kommit fram till samma svar. Vad ska vi säga, att det är hemskt med högerextremism? Och bestämma oss för att göra vad? Fly? Flytta?

Om vi teg ihjäl hatet skulle det försvinna. Det var så vi kollektivt bestämde att vi skulle hantera det. Vi skulle resa oss ur TV-debatterna och vägra att ta i hand.Och om jag fortsätter klicka bort skulle det försvinna ur mitt flöde. Men har hatet verkligen försvunnit bara för att jag slipper se det? För att jag slipper prata med dem som hatar?

Tyvärr funkar det inte så. Istället har högerextremismen vuxit sig starkare i bristen på motstånd. I frånvaron av andra historier. I frånvaron av mångfald.

Jag behövs på Bokmässan. Jag behövs i Almedalen. Jag behövs var hatet än dyker upp.Och det gör du också! Mina Dennert, grundare av #jagärhär

pil
Om debattören

• 41 år

• Bor i Göteborg

• är journalist och grundare av #jagärhär, en ideell förening och Facebookgrupp som samlar mer än 73 000 personer som tillsammans arbetar mot hat och hot, rasism, sexism, homofobi och funkofobi med mer i sociala medier.

pil
Om debatten

• Efter att Bokmässan i Göteborg beslutat att tillåta den högerextrema tidningen Nya Tider att medverka på årets mässa har många författare, dramatiker, översättare med mer valt att bojkotta evenemanget. Flera av dem deltar istället i en alternativ bokmässa som också kommer att pågå i Göteborg.

• Öppet nazistiska och antisemitiska partiet Nordiska motståndsrörelsen har beviljats tillstånd att vara på plats under politikerveckan på Gotland. Tillståndet gäller tre av politikerveckans åtta dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mina Dennert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro