ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Bojkotta påhittet "samtyckesbrott" – för allt annat än "våldtäkt" är lögn

Natashja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg · 27 Nov 2014
Uppdaterad 27 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Bloggaren och debattören Natashja Psomas Blomberg som skriver under pseudonymen Lady Dahmer.
Bloggaren och debattören Natashja Psomas Blomberg som skriver under pseudonymen Lady Dahmer.Foto: Privat

Natashja Psomas Blomberg som driver Sveriges största feministblogg som Lady Dahmer om förslaget att ersätta ordet våldtäkt.

KRÖNIKA: Linda Holmgren efterlyser ett nytt ord för våldtäkt för att förtydliga att våldtäkter inte alltid behöver vara våldsamma. "Samtyckesbrottsling" föreslås som ett tydligare alternativ men då ord bär med sig känslor, värde samt föreställningar och inte kan bytas ut godtyckligt utan att förändra dess betydelse så får det motsatt effekt istället. 

Vi lever i ett samhälle som håller våldtäktsmän om ryggen och sopar övergrepp under mattan. En våldtäktskultur som förminskar och osynliggör våldtäkter, inte bara i rättssalen utan på skolor, arbetsplatser och i vardagen där man bara kan bli våldtagen om man är tillräckligt oskyldig och där en våldtäktsman bara är en riktig våldtäktsman om han använt övervåld och helst inte är svensk.

De flesta våldtäktsmän ser inte på sig själva som just våldtäktsmän och den självbilden backar samhället upp. Våldtäktsmän frikänns på löpande band medan kvinnor får bära skulden för det som drabbar dem. Bär inte korta kjolar, gå inte hem med okända killar och skyll dig själv om du blir våldtagen men fan ta dig om du påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän.

Alla är ju överens om att våldtäkt är fruktansvärt. Vad de flesta inte är överens om är vad våldtäkt egentligen är och när det väl händer så heter det kanske att hon fick skylla sig själv. Eller att han inte förstod vad gränsen gick.

När vi talar om våldtäktsmän så tänker vi alltid på en farlig okänd galning som hoppar fram ur buskarna och då är det lätt att fördöma och ta avstånd. Man vill gärna tro att den där snälla killen man känner och tycker om aldrig skulle kunna, men faktum är att de flesta våldtäktsmän INTE är galningar utan vanliga killar med vanliga liv. 

Det är enklare att intala sig själv att man inte gjort nåt fel och att hon ljuger eftersom att man inte använde våld och hon faktiskt följt med hem. Faktum är även att de flesta killar som våldtar avskyr våldtäktsmän och tycker att det är fel att våldta. De har bara lite svårt att fatta att det de precis gjort kvalificerar sig som just detta och det löser vi inte genom att hitta på ett nytt ord som ytterligare förminskar just detta. 

Jag föreslår att vi bojkottar detta påhitt och fortsätter kalla det vid sitt rätta namn. Allt annat vore nämligen en lögn.

klar

Artikellänk är kopierad

Natashja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro