ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Börja snacka i stället för att leka huliganer – om ni vill minska antalet aborter

Cissi Wallin · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Jag skulle vilja vända mig till alla abortmotståndare. Till dig som kanske tycker abort är vidrigt av religiösa skäl. Eller bara rent moraliska. Oavsett, lyssna.

Det jag vill fråga dig är hur du tänkt få din vilja igenom. Är det konstruktivt att skicka in en rökbomb i en lokal där människor med motsatt åsikt samlats? Där även barn (som du säger dig värna så mycket om) befinner sig? Hur har ni abortmotståndare tänkt minska antalet aborter genom ett sånt agerande?

Vi måste nog snacka mer om aborten. Om skulden och skammen. Känslan av smuts och förräderi. För det man vill bekämpa måste man först förstå. Kan man inte förstå varför många människor blir på smällen av slarv, eller mot sin vilja så har man ingen verklighetsförankring. Kan man inte förstå varför en ensam och fattig kvinna känner att hon inte kan behålla ett barn så är något skevt med empatin. Kan man inte förstå varför en tonåring inte vill bli mamma så har man förträngt hela sin tonårstid. 

Ett annat mindre genomtänkt drag från er, organiserade abortmotståndares sida var att åka runt med en lastbil med stora bilder föreställande döda foster, till exempel under tidigare års Almedalsvecka. Bilderna fick många främst kvinnor att må väldigt dåligt. Men inte av insikt över det "hemska" de eventuellt gjort. Tror ni på allvar att skuld och aggressiv gerillapropaganda kommer få till exempel fler unga att rusa och köpa kondomer? Det tror inte jag. Eller det vet jag. För jag tror på samma psykologiska principer som vid skrämselpropaganda mot droger och kriminalitet. Många forskare, bland annat två kanadensare (Paul Gendreau och Don Andrews, googla gärna) har under senare år nämligen kunnat visa på att högre staff inte skapar färre brott. Folk blir alltså, i stort inte avskräckta. Är övertygad om att detta även kan appliceras på graviditet och abort. Människan funkar helt enkelt inte så. Vi är betydligt mer komplexa.

Om det man nu vill är minska antalet aborter i Sverige så måste man börja snacka, och sluta leka huligan. Vill du ha ett samhälle där abort inte händer? Börja med att prata med kuratorer på ungdomsmottagningar. Besök en abortklinik och få ett grepp om hur det faktiskt går till. Och framförallt: börja lyssna på de kvinnor som väljer bort foster. Du kanske rentav kommer till insikt! Om att de har väldigt goda skäl, och att deras kroppar är just deras och inte din. Oavsett vad Gud, en uråldrig bok eller moralpredikan inom dig säger. Och så kan du rikta din energi till viktigare kamper i samhället? Som den mot för stora barngrupper i skolan och allt färre resurser till barn och ungdomspsykiatrin? Om det nu är frågor kring barn som ligger dig varmast  om hjärtat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro